Правителството предлага Атанас Голомеев за орден "Стара планина" 

  • 10 юли 2019 13:58

  • 320
  • 1
Правителството предлага Атанас Голомеев за орден "Стара планина" 
© Булфото (архив)

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Атанас Голомеев с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги в областта на спорта, съобщиха от правителствената пресслужба.

Атанас Голомеев е български баскетболист, пример за младото поколение спортисти и любимец на публиката по целия свят. Започва спортната си кариера в баскетболен клуб "Спартак", по време на следването си играе за "Академик", а след това в "ЦСКА Червено знаме" и "Левски Спартак". Печели 9 шампионски титли от републикански първенства. На европейското първенство за юноши в Италия през 1965 г. е удостоен с приза "Най-добър реализатор".

Първото си участие в националния отбор записва на 17-годишна възраст, където играе в периода 1965-1981 г. В отбора е неоспорим лидер и капитан. В периода 1991- 1993 е председател на Българската федерация по баскетбол.

По време на спортната си кариера участва в 5 европейски шампионата за мъже. Получава отличието "Най-добър реализатор" на европейските шампионати за мъже в Испания през 1973 г. и в Югославия през 1975 г. На три европейски първенства е включен в символичната идеална петорка на континента.

Обявен е и за "Най-добър реализатор" на проведената през 1967 г. Световна купа в Богота, Колумбия.

Атанас Голомеев допринася за славата на българския баскетбол и по време на следването си в Канада. През 1969 г. е обявен за спортист на годината на Монреал и Университета "Макгил", като през 2013 г. е включен в "Залата на славата" на университета.

Международната федерация по баскетбол (ФИБА) го нарежда между първите петдесет баскетболисти в света за ХХ-ти век. От 2015 г. Голомеев е част от легендите на Купата на европейските шампиони.

Атанас Голомеев получи изключително признание през 2019 г. При официалното откриване на Световното първенство по баскетбол на 30 август в Пекин, Китай, ФИБА официално обяви, че ще бъде включен в баскетболната "Зала на славата".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
щастливец

2019.07.10 | 17:14

1

Голомеев, Георги Христов, Петко Маринов, Христо Борисов .... гледал съм ги на живо.

Добави коментар

Водещи новини