България засилва сътрудничеството си с ОИСР чрез план за действие

  • 05 юли 2019 12:41

  • 350
  • 0
България засилва сътрудничеството си с ОИСР чрез план за действие
©

Като част от усилията на България да задълбочи и структурира сътрудничеството си с ОИСР и да допринесе за обществената политика и програмата за реформи в страната, министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г представи план за действие на генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Планът за действие на България отваря пътя за по-голямо участие в редица дейности на ОИСР и идентифицира редица области на политиката, в които експертите на ОИСР ще си взаимодействат с български представители за укрепване на обществената политика и стремежа към успешни реформи. Премиерът Борисов връчи плана за действие по време на двустранна среща с г-н Гурия в Познан, Полша, в рамките на Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани, на 4-5 юли.

„Дейностите, очертани в Плана за действие, ще дадат на България достъп до ключова информация и препоръки за развитие и укрепване на програмата за реформи в полза на силен, приобщаващ и устойчив растеж. Това е план на България, основан на приоритетите на България. Ние се ангажираме да споделяме опита и най-добрите практики на ОИСР, за да помогнем на България да напредне в програмата си за реформи и да се доближи до стандартите на ОИСР ”, каза г-н Гурия.

Премиерът Борисов припомни, че Планът за действие е разработен въз основа на Пътната карта за пред-присъединителния период 2017-2020 г., приета от българското правителство.

"Очакваме България да получи покана да започне преговори за членство в ОИСР възможно най-скоро, във времевата рамка на Плана за действие", заяви Борисов.

Планът за действие (2019-2020 г.) се състои от „21+“ области на политиката, които ще подкрепят ключовите приоритети на реформата в България в областта на икономическата политика, инвестициите, финансовите въпроси, фискалните въпроси, бюджетирането и публичните разходи, корпоративното управление и държавните предприятия, науката и иновациите, образованието, цифровата икономика, политиката за защита на потребителите, търговията, развитието, туристическите политики за устойчив и приобщаващ растеж, селското стопанство, борбата с корупцията, заетостта и социалното предприемачество, околната среда и изменението на климата, статистиката, общественото управление и регионалното развитие, здравеопазването и конкуренцията.

По време на изпълнението на Плана за действие, ОИСР ще проведе редица прегледи на политиките в различни области на българската икономика и ще предостави конкретни препоръки въз основа на най-добрите практики на ОИСР. Това ще включва например: икономическо преглед на ОИСР в България, преглед на публичното управление и преглед на инвестиционната политика.

В допълнение, България възнамерява да приеме и приложи няколко международни стандарта, включително Кодексите за либерализация на движението на капитали на ОИСР и текущите невидими операции, като същевременно увеличи участието си в комитетите на ОИСР по корпоративно управление, цифрова икономическа политика и публично управление.

Последвайте канала на

Novini.bg
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини