Постигнахме важен успех и отворихме нов етап от нашите отношения, каза в Китай Румен Радев

  • 04 юли 2019 14:00

  • 895
  • 2
Постигнахме важен успех и отворихме нов етап от нашите отношения, каза в Китай Румен Радев
© Булфото

Вчера постигнахме важен успех и отворихме нов етап от нашите отношения, коментира пред журналисти президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който пристигна в Шанхай, в рамките на държавното си посещение в Китай.

На въпрос как приетата от двамата държавни глави вчера в Пекин декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай ще се отрази на двустранните отношения, президентът Радев отговори, че не само са установени тези отношения на ниво стратегическо партньорство, но и със самия президент Си Цзинпин са установили отношения на открит диалог и доверие. Това е в резултат не само на съвместното ни участие в Петербургския икономически форум, но и особено на идеята ми за изграждането на глобален център за партньорство в България, по инициативата "17 плюс 1", посочи Радев, като добави, че това се цени високо от премиера, от председателя на парламента и от президента на Китай.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на каза, че вчера и пленарните разговори, и вечерята в Пекин са продължили много над планираното и са били обсъдени важни въпроси от основните насоки за двустранното сътрудничество, от конкретните проекти, предложени от Радев на китайския му колега Си Цзинпин. Китайската икономическа и инвестиционна политика са поставени на пазарния принцип и почиват на интереса на бизнеса. Но тук е много важно каква посока ще зададе президентът Си Цзинпин, а той, още по времето на пленарните разговори, я зададе много ясно, каза Радев.

Като пример той посочи, че след като настойчиво е поставил проблема за отрицателния баланс в стокообмена и за това, че българската селскостопанска продукция среща редица трудности и на практика има изключително ограничен достъп до китайския пазар, особено за мляко и млечни произведения, където протоколите за фитосанитарен контрол са подписани преди повече от 2 години, но фирмите не се допускат на местния пазар в Китай, в рамките на минута този проблем е бил решен от Си Цзинпин. Нашият бизнес може вече реално да внася мляко и млечни продукти и да разширява много обхвата на вноса в областта на селскостопанската продукция, каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По думите му на високо политическо ниво е била отворена широко врата, като оттук нататък много зависи от волята, компетенцията и енергията на правителството, както и от инициативата на българския бизнес и на общините. Просто оттук нататък трябва да се възползваме от тази голяма възможност, коментира Радев.

Интересът на Китай към трите проекта е голям, осъзнават напълно тяхното огромно значение да отворят възможностите за всички останали проекти, но виждате, че подготовката за едно такова мащабно посещение, с толкова много въпроси, беше изключително кратка. Реално получих личната покана от президента Си Цзинпин на форума в Санкт Петербург на 6 юни, каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, попитан за инициативите за откриване на пряка въздушна линия Пекин - София, на клон на водеща китайска банка в българската столица, както и на българо-китайски център за развойна дейност и иновации. Сами виждате, че няма време за предварителна размяна на разчети и на мнения, но това, което постигнахме към момента, е много обещаващо. Оптимист съм, че ще има реализация, каза Радев. По думите му, за проекта за център за развойна дейност трябва да се работи с Министерството на образованието и науката, с агенции, с българския и китайския бизнес. За първите два очаквам в скоро време развитие, каза Радев. Двамата държавни ръководители са се договорили да поддържат диалога си, така че да има периодичен преглед на постигнатото.

Държавите в ЕС, които имат стратегическо партньорство с Китай, са Германия, Франция, Италия, Великобритания, Португалия, Австрия, Полша, Чехия и Унгария, посочи президентът Радев в отговор на въпрос доколко приетата вчера съвместна декларация за стратегическо партньорство е хармонизирана с политиката на ЕС, защото не всички европейски държави гледат по еднакъв начин на китайската търговско-икономическа политика към Европа. Това са страни, към които текат многомилиардни китайски инвестиции. Особено първите шест от тях формират европейската политика, така че ще бъде най-малкото некоректно тези държави да приемат тези инвестиции и в същото време да казват "не постъпвате добре", коментира държавният глава и добави, че е тук, за да отстоява българския интерес и, в същото време, европейската политика. Още от 2003 г. има споразумение между ЕС и Китай за всеобхватно стратегическо партньорство, така че аз следвам по най-добрия начин политиката на ЕС, коментира президентът.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочи, че правителството ще бъде запознато с резултатите от визитата и че той очаква координация и обединяване на усилията.

Шанхай е най-големият икономически, търговски, финансов и културен център на Китай, на практика е една голяма врата за китайския експорт, за комуникацията на Китай със света, каза президентът Радев, който днес ще разговаря с кмета на града Ин Йон. Голяма част от нашия обмен с Китай до момента минава също през Шанхай. Очаквам да набележим нови перспективи, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, като отбеляза, че мегаполисът като икономически център е водещ и в информационните технологии, а това, по думите му, е сфера, в която успешно можем да си сътрудничим.

Последвайте канала на

Novini.bg
895 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
gost

2019.07.04 | 23:53

2

Kaza djapankov

2019.07.04 | 15:34

1

Какво си отворил пък ти,Фатмак тъп??На десата гардероба сигурно

Добави коментар

Водещи новини