Депутатите одобриха доклада на ВСС за 2018 г.

  • 26 юни 2019 10:30

  • 167
  • 0
Депутатите одобриха доклада на ВСС за 2018 г.
© Булфото (архив)

Със 121 гласа "за" и 1 "въздържал се" депутатите одобриха доклада на ВСС за 2018 г.

Документът отразява разделно дейността на Съдийската и Прокурорската колегии към Висшия съдебен съвет, както и на постоянно действащите комисии към тях, съгласно правомощията на съответната колегия. Документът съдържа пет отделни структурно обособени части, като в първата част последователно са изложени информация и данни относно управлението и администрирането на съдебната власт, което включва управление на човешките ресурси в съдебната система, кадровата и конкурсната дейност на Комисията по атестирането и конкурсите, управлението на финансовите и материалните ресурси, в това число управление на бюджета на съдебната власт, управление на съдебните сгради, електронно правосъдие и професионална квалификация.

През 2018 г. Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към Съдийската колегия е провела 26 заседания, в които са обсъдени и приети решения в няколко насоки: иницииране на законодателни промени в частта относно правилата за местна и родова подсъдност по определена категория дела, мониторинг и анализ на натовареността на съдилищата с предложения за изменения и допълнение на Правилата за оценка на натовареността на съдиите, в номенклатурата на статистическите кодове и други вътрешно – организационни мерки.

В доклада са отчетени и 8 редовни заседания на Комисия "Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи" към Прокурорската колегия. Като най-значима и мащабна дейност на комисията и на Прокурорската колегия се отбелязва реорганизацията и оптимизирането на районните прокуратури чрез създаване на унифициран модел. Съгласно създадения модел за оптимизиране на съдебната карта на районните прокуратури, считано от 1 януари 2019 г. са закрити 11 районни прокуратури, отбелязва "Фокус". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини