РЕкомунизация

  • 23 юни 2019 09:42

  • 2422
  • 10
РЕкомунизация
© Pixabay

Ако трябва да сме честни - мислех, че отдавна червеният призрак на комунизма е спрял да броди из политическата лексика. Казвах си - стига толкова, днешните гласуващи дори нямат спомен за тези времена, защо трябва още да се плашим с този строй. Е, май сбърках. Това пише авторът Ивайло Митков за topnovini.

В последните години европейското бъдеще на България постоянно е поставяно под въпрос. А паралелно с това върви и пълзяща РЕкомунизация. Нали знаете - колко силен е Путин, руски ли е Крим и колко хубаво беше едно време при Бай Тошо…
Сигурно затова и участниците в новия клип “Силата е в теб” на американското посолство спорят за миналото. И то по начин, по който го правят всички “на маса” - битово.

Сякаш комунизмът едно време беше само ладата, апартамента, вилата и кебапчетата. Тогава, когато не левът беше важен, а стотинката.

Е, комунизмът не е само това. Помним и ограничаването на свободите. Помним какво се случи с Георги Марков, четем и невинаги веселите спомени на Милчо Левиев. Битовата уравниловка по време на комунизма бе маска на липсата на равенство и принципност в държавата. На репресиите, лагерите, унижените… На погубените човешки съдби.

Ето затова трябва да има честен и открит разказ за комунизма. Този период трябва да заеме полагаемото място в учебниците по история, но така, че да не спестява нищо.
Оказа се, че в учебниците за 10 клас, където комунизмът влиза, са скрити и преиначени доста неща. Липсва Държавна сигурност, липсват тайните фалити, истината за лагера в “Белене”, налаганият атеизъм и т.н.

Фондация „Истина и памет” инициира петиция за недопускане на за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас. Подписката бързо набира подкрепа.

Изказват се и политически фигури и сили. Логично, БСП, като наследник на БКП мълчи.
НПСД излезе с декларация, същото направи и СДС.

На последните избори СДС се прегърна с ГЕРБ. Но от лагера на управляващите само Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа излезе с изявление по темата.

Същият този Цветанов, който бе низвергнат заради някои “врагове с партиен билет”. Желаещи да са част от новото Политбюро.

Е, тези, които сега са в ръководството и говорят от името на ГЕРБ мълчат по темата. Да, комунизмът в учебниците не е къща за гости или крило на УНСС, нов участък от магистрала или излишък в бюджета. Но е въпрос на принципи.

У нас обявихме със закон комунистическия режим за престъпен. Но още спестяваме на децата си подробностите за него. Спестяваме ги като стотинки в буркан за Москвич.

А докато си траем, тук-таме изниква някой с тениска с петолъчка. Или си спомняме с умиление за новогодишните програми на Хачо, които от време на време караха да вдигнеш поглед от масата, отрупана с неща, които през годината трудно се намират. Или искаме да дойде “някой със силна ръка”… Ето това е пълзящата РЕкомунизация.

И днес продължаваме да повтаряме някои от грешките на онова време.

Затова, може би управляващата партия трябваше да излезе с единна декларация по темата за скандалите в учебниците. Бившият телохранител на Тодор Живков твърдеше, че семейството му е пострадало от комунистите. Но и той сега замълча.

Последвайте канала на

Novini.bg
2422 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Stamatis

2019.06.24 | 13:56

10

Всички били принципни, някой даже повече! Само да не бяха деца и внуци на номенклатурчици, апаратчици и на техните слуги и копои! Всички са креатури от котилото на ДС!

Марина

2019.06.23 | 12:52

4

Лично аз се притеснявам, когато чета подобни материали за"комунизъм"и "рекомунизация", защото това показва ужасно ниската професионална експертиза!
Никога и никъде до сега не е имало комунизъм, като обществено политическа и икономическа формация!/ справка"Капиталът", ако тези писачи изобщо са чели това фундаментално произведение!/ Просто не са били на лице историческите и икономическите предпоставки за смяната на обществената система. Имало е опити за изграждане на система/ също неточно назована " социализъм"/, създаваща някакво социално и икономическо равенство. Не беше ефективна, защото бяха нарушени принципите за изграждане на нов обществен договор, точно описани в "Капиталът".
Това е обширна тема, не за постове в фейса или нета, затова не се упражнявайте и не манифестирайте невежеството си и омразата си- просто сте жалки!
Колкото до времето в което живееме, наричано от много"демокрация", то не е демокрация, а време без морални и нравствени ценности, време на насилие, корупция и всеобщ грабеж! Човешкият живот няма стойност, убиват те в дома ти за 15 или 20 лв., мутри живеят в циничен разкош и беззаконието е норма на живот!
Затова не пишете глупости, за неща, за които наистина нямате компетентвост! Почетете малко по- вече, липсва ви грамотност!

Ето какво

2019.06.23 | 23:59

9

Марина,ти си един пример за промит мозък от тези,които ни обещаваха,че ще построят комунизма. Отричаш и социализма,другарко, е последно в какъв строй сме живяли според теб ?!?!

Ася

2019.06.23 | 14:00

7

Герб желае прост народ за да гласуват за ГЕРБ него ли разбрахте прост народ Герб на власт ???кой народ ще търпи Апартаменти ???къщи ?? магистрали ?? Болници ??Кой то са кражби и в Затвора никой ???

2019.06.23 | 14:11

8

простия си ти

Само

2019.06.23 | 13:57

6

И да пишете за Апартаменти на Цецо с ВИП асансьор и за други Апартаменти това е ГЕРБ супер кра ж би и Цецо ВИП асансьор ?

Яна

2019.06.23 | 12:59

5

Пишете каквото си искате тъпия български народ си знае това което комунистите ни набиваха едно време в простите ни кратуни.Измислено всичко ,лъжливата история угодна за тях.Какво да пиша още живях по тяхно време и никой не може да ми казва колко било "хубаво"

Толуп

2019.06.23 | 12:42

3

От комунизма по хубаво
няма подлоги на нужди
Америка боклук убиици

Тенденция

2019.06.23 | 10:34

2

Това нова кампания на американското посолство ли е или жегата мори слабоумните?

2019.06.23 | 09:59

1

КОМУНИЗМЪТ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО! САМО В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ СЕ ДОПУСКА ДА ПИШЕ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА!

Добави коментар

Водещи новини