Нено Димов провери изпълнението на проект за възстановяване на Понто-сарматските степи

  • 21 юни 2019 14:24

  • 295
  • 0
Нено Димов провери изпълнението на проект за възстановяване на Понто-сарматските степи
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе днес посети теренните работи, извършвани в района на община Каварна, по проект за възстановяване на природно местообитание "Понто-сарматски степи", съобщиха от МОСВ.

Дейностите се изпълняват по проект Експериментално възстановителни процеси на природен хабитат 62C0 "Понто-сарматски степи", финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Те се реализират на обща площ от 423 хектара чрез прилагане на мерки за опазване и възстановяване в рамките на защитена зона за местообитанията BG0000573 "Комплекс Калиакра", уточняват от ведомоството.

"200 хил. лв. сме отделили за този проект. България мина през наказателна процедура и беше осъдена от Съда на ЕС, за това, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи и една от мерките, които трябва да бъдат предприети и са договорени с ЕК, е именно тяхното възстановяване по естествен и по антропогенен начин", е обяснил министър Димов на брифинг с кмета на община Каварна Нина Ставрева.

Той е уточнил, че мерките са договорени с ЕК още през 2017 г. "Направена е програма, която българското правителство трябва да изпълни заедно с местната власт, така че вместо да минаваме в следваща фаза на наказателната процедура, да намерим онзи баланс, при който всички страни да бъдат максимално удовлетворени от резултатите. Този проект е една от стъпките, които се реализират. Очаквам с него да приключат всички поети ангажименти и да минем към следваща фаза на разговорите с Комисията по тази наказателна процедура", е казал министър Димов.

Кметът на Каварна Нина Ставрева е уточнила, че терените са общинска собственост. Вече е започнало изпълнение на дейностите, а именно почистване. На четири от площадките са монтирани метеостанции, които вече работят.

"Този проект е пилотен и експериментален, работим съвместно с Шуменския университет. Очаквам, че всичко ще бъде извършено коректно и в срок. Надяваме се проектът да се окаже успешен, защото, както каза министър Димов, от правилното реализиране на дейностите зависи в голяма степен приключването на наказателната процедура", е допълнила Нина Ставрева, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини