Асоциация "Прозрачност без граници": Партийна субсидия от 1 лев не е достатъчна

  • 20 юни 2019 14:50

  • 477
  • 1
Асоциация "Прозрачност без граници": Партийна субсидия от 1 лев не е достатъчна
© Novini.bg

Размерът на държавната субсидия трябва да е такъв, че да позволява поддържане на партийни структури, провеждане на предизборни кампании и да предпазва политическите партии от зависимост от интересите на големи корпорации. Изхождайки от тези три ключови предпоставки, очевидно размер на държавната субсидия от един лев не е достатъчен. Тази теза застъпи по време на среща с депутати от "БСП за България" Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници". Нушева, заедно с преподавателя от Нов Български Университет доц. Добрин Канев запознаха народните представители с експертната позиция за намаляването размера на партийната субсидия. 

Позицията е подкрепена от професионалната общност, представлявана от Българска асоциация за политически науки. С отворено писмо до медиите експертите изразяват тревогата си от промените в Закона за политическите партии и промените в Закона за държавния бюджет, с които се намалява субсидията на партиите от 11 лева на 1 лев.

По отношение на другия спорен проблем, свързан с възприемането на идеята за преминаване към така наречения: "отворен тип финансиране" и "американски модел", експертите бяха категорични, че има съществени разлики между партиите в Европа и САЩ. Нушева бе категорична, че не е допустимо финансиране от юридически лица, които изпълняват обществени поръчки или имат договорни отношения с различни институции. 

Доц. Канев определи въведеното понятие "отворен тип финансиране" като: "поредният политически евфемизъм" и посочи, че държавното финансиране се е наложило в Европа на базата на придобит болезнен опит, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2019.06.20 | 15:14

1

Ми то и заплатите по 1000 лв са малко, ама не щете да ги увеличите...

Добави коментар

Водещи новини