Ангел Джамбазки: Гоце Делчев сам се определя като българин, няма македонска нация преди 1944 г.

  • 17 юни 2019 07:59

  • 879
  • 2
Ангел Джамбазки: Гоце Делчев сам се определя като българин, няма македонска нация преди 1944 г.
©

Какъв е един човек най-добре описва самият той за себе си. Гоце Делчев сам се определя като българин. Македонските историци страдат от комплекса на предателя. Това каза евродепутатът Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – в ефира на БТВ.

„Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята“, категоричен е евродепутатът ни.

„Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос", заяви македонският историк проф. Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство.

„Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки – кой тогава е проф. Драги Георгиев, за да променя историята“, коментира водачът на листата на ВМРО за евроизборите.

Джамбазки бе категоричен, че няма македонска нация преди 1944 г. „Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато по думите му не съществува понятието македонска нация. Историческата гледна точка е следната – до 44 г. произходът, характерът и самосъзнанието на населението във Вардарска Македония е българско. След това започва формирането на политическата македонска нация под давлението на Коминтерна и с предателството на част от функционерите в София”, обясни евродепутатът.

„Към настоящия момент има хора, които се самоопределят като македонци и това не е проблем. Но към настоящия момент в Северна Македония живее огромна общност от българи по самосъзнание и техните права и интереси ще бъдат защитени от нас, докато има ВМРО и докато участваме в политическия живот”, допълни Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
879 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
това всички го знаем.

2019.06.17 | 11:13

2

освен това Гоце е умалитлно. човека се казва Георги Делчев .
само тиквата не го знае, защото е чел само винету. а българката история я раздава на килограм кой колкото иска- защото на балканите имало много история и имало за всеки който иска да си вземе. незнам защо само от нашата взземат. съседите нищо не дават, само вземат.

Българин

2019.06.17 | 09:55

1

Гоце за какво загина?

Добави коментар

Водещи новини