Радев към наши сънародници в Будапеща: С активната си обществена позиция вие сте живата връзка между България и Унгария

  • 14 юни 2019 10:00

  • 374
  • 3
Радев към наши сънародници в Будапеща: С активната си обществена позиция вие сте живата връзка между България и Унгария
© Прессекретариат на държавния глава

Българите в Унгария не само пазят своята идентичност, но активно участват в обществено-политическия живот на страната и са живата връзка между народите на България и Унгария. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с представители на българската общност в Будапеща, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава е на официално посещение в Унгария по покана на президента на страната Янош Адер.

Държавният глава изрази признателност за активната политика и подкрепата на Унгария за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност в страната.

„Бих искал да изкажа благодарност и към българското самоуправление и Дружеството на българите в Унгария, които запазват родния дух и култура и издигат авторитета на България“, заяви още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в приветствието си към представителите на българската общност в Будапеща, срещата с които се състоя в първия ден от посещението му в унгарския град. 

Президентът подчерта приноса на българите от всяко поколение в Унгария, които вече над 100 години изграждат една малка България в тази приятелска страна.

Държавният глава приветства и инициативата на сънародниците ни за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, която е получила безрезервна подкрепа от българските и унгарските власти и се е превърнала в символ на приятелските отношения между двата народа. 

По-рано държавният глава и съпругата му Десислава Радев посетиха етнографското градче Сентендре.   

Последвайте канала на

Радина Лазарова
374 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Лимана

2019.06.14 | 12:14

3

Абре дека е Деса-мерцедеса ? Зелените чорапи къде така без генерал Деси ?

2019.06.14 | 10:39

2

Естествено нали са на екскурзия

Умник Гюро

2019.06.14 | 10:14

1

Импийчмънт за русофила-предател. Фатмак Радев е съвременен Щирлиц, подлога на Москва.

Добави коментар

Водещи новини