Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

  • 11 юни 2019 08:37

  • 1329
  • 3
Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални
© Кадър: БНТ

България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София.

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по историческите и образователните въпроси.

В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля, категоричен е проф. Димитров.

Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални. Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.

Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука. Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1329 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гълъбун къде е?

2019.06.11 | 10:01

1

Какво стана с тоновете хвалби на най-великият дипломат в историята на човечеството?

Позитанска смрад

2019.06.11 | 21:00

3

А ти каде си...еничарино червен!?На.м.....на та си!

Браво !

2019.06.11 | 16:00

2

Слава Богу, че външният министър най-сетне официално изрече позицята на целокупния български народ ! Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва от 1945 година, Предишните му поколения са неразривна част от историята на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойното място в тяхната образователна система, в която все още битува политически скалъпения по Коминтерноски декрет социално-инженерингов проект на Тито и Сталин. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български училища, в които да се използва книжовния български език и азбука и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че ВМОРО е създадена на 23 октомври 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени извън пределите на новоосвободенарта Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.

Добави коментар

Водещи новини