Бисер Петков: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца

  • 11 юни 2019 08:28

  • 1338
  • 3
Бисер Петков: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца
©

Не се прокарват принципни положения от стратегията за детето, която е спряна.
Основанията за отнемане на дете не са променяни.

Това заяви социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  в сутрешния блок на Нова тв.

Той опроверга тезата, че издърпването на ухо може да бъде причина за отнемането на деца.

Всеки от нас има задължение за съдействие. Тоест, когато по някакъв начин разбере, че дете се нуждае от закрила, той трябва да сигнализира компетентните органи. Несъстоятелна теза е, че това може да бъде причина за отнемане на деца. Всеки може да подаде сигнал, но е работа на държавните органи да преценят дали наистина детето е подложено на риск и дали се нуждае от някакъв вид подкрепа - педагогическа, психологическа и т.н. Първото, което се прави, ако едно дете е подложено на риск, е да се предприемат действия за превенция на случаите на изоставяне и то да остане при родителите си, категоричен бе той.

Силно се надявам, че дебатът, който водим в последните месеци, ще успокои тези родители, че целта на промените не е децата да се отнемат от биологичните родители. Целта е детето да може да остане при тях и в много крайни случаи то да се отнема. Но това се решава от съда, а не от Агенцията за закрила на детето, подчерта министърът.

В закона са изброени органите за закрила на децата. Преценка на социалните работници е дали дадено дете се нуждае от закрила, заяви още министърът.

Той коментира и повишаването на пенсиите. Доходите в България се повишават, посочи той.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1338 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българка

2019.06.11 | 10:08

3

Мисля,че всички родители си обичат децата и ги възпитават както сметнат за добре. Боя не е средство,но помага когато уцелен момента. Има семейства които не се грижат за децата си (било то пиянски истории,наркотици,доказана безотговорност)ето на такива деца трябва да се помага.

Ninov L

2019.06.11 | 09:20

2

Ами те циганките са самотни майки и държавата ги издържа,като лесбийките с роденото дете инвитро а традиционното Българско семейство трябва да работят за да образоват,възпитават и отглеждат децата на България.

сда

2019.06.11 | 09:12

1

абе цървули, всички магалета в гетата са в риск ли как го наричате. ще ги вземете ли да видим как ще стане???? или само на клетите българки ще вземате децата.

Добави коментар

Водещи новини