България ще настоява за ново разглеждане на пакета "Мобилност" в ЕП

  • 10 юни 2019 18:06

  • 555
  • 2
България ще настоява за ново разглеждане на пакета "Мобилност" в ЕП
© Булфото (архив)

Ще настояваме отново да бъде разгледано на първо четене законодателното предложение по отделните досиета на пакета "Мобилност I". Това каза на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети.

Направихме координационна среща по покана на Министерството на транспортна, информационните технологии и съобщенията, присъстваха почти всички евродепутати от новия ЕП. Някои не можаха да дойдат, но важното е, че се усети консенсусът на националната позиция по отношение на пакета "Мобилност", обясни Желязков. Той посочи, че в момента има институционална несигурност поради това, че двама от докладчиците на пакета вече не са членове на ЕП.

Настояваме отново да бъде разгледано на първо четене законодателното предложение по отделните досиета. Ще търсим подкрепата и на другите държави, с които имаме сходни виждания, като по този начин увеличим групата на единомислещите, каза още транспортният министър. Той посочи, че има три полета на действие – съвет, комисия по транспорт и индустрия. Важно е да се направи максимален ефект на всички три нива, за да се оптимизират досиетата, обясни Желязков.

Той посочи, че в края на юли е поискана среща с новото председателство на парламента и транспортната комисия, ако към този момент има новоизбрани председатели. Имаме пълно единодушие за тази триада от действия, която ще предприемем, каза още Желязков.

Имаме достатъчно време да убедим ЕК, ЕП и Европейския съвет в нуждата от по-балансирани текстове по пакета "Мобилност". Това каза на брифинг министърът на транспортна, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Действията ни по отношение на пакета "Мобилност" първо ще са на ниво Европейски съвет. Поискали сме заедно с Групата на инакомислещи срещи с новоизбраните председатели – на ЕП и Транспортната комисия, както и с докладчиците в ЕК. Поискали сме и среща с новия министър на транспорта на Финландия, с оглед, че тя ще води председателството в сектор "Транспорт". Предвиждаме и действия към държави-членки, с които имаме сходни идеи, но досега не са подкрепяли Групата на инакомислещите, заяви Желязков.

Той посочи, че ще бъде поискана оценка и на ниво Европейски парламент, а третото, което ще се направи, е да се търси оценка на ниво индустрия. Всички теми ще покажат, че предложението на ЕК, свързано основно със социалните права на работещите в сектора и запазване на екологията на Европа, няма да бъде добър като резултат от сегашните текстове, каза още транспортният министър. Той посочи, че в сегашния си вид пакетът ще наруши социалните права и ще утежни екологичната обстановка в Европа. 

Най-малко половината от членовете на транспортната комисия са нови, така че имаме нови шансове. Имаме достатъчно време да направим съответните оценки да убедим Съвета, Парламента и Комисията за нуждата от по-балансирани текстове, коментира транспортният министър.

Защитата на българския транспортен бранш ще бъде национална кауза на всички партии в новия Европейски парламент, посочи на брифинга евродепутатът от ГЕРБ Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна. Първата ни среща в надпартиен формат за новия Европейски парламент e именно за пакета "Мобилност". Оказа се, че сме били прави да искаме той да остане за разглеждане в новия ЕП, защото 1/3 от старите вече не са в ЕП и имаме по-голям шанс. Имаме шанс да постигнем повече, тъй като към момента имаше нарушени процедури, които бяха в наш ущърб. Имаме и нов комисар, с който имаме шанс да постигнем повече, заяви Новаков и посочи, че между различните партии има единомислие и защитата на бранша и шофьорите ще бъде национална кауза.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
555 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Профи

2019.06.10 | 21:25

2

Значи, не мислите за шофьорите, изобщо??!
Интересуват ви само парите!

джамбаски

2019.06.10 | 20:00

1

и цялата гадна соросоидна пасмина ,която се намърда във Европарламента ,преди не гласува удобно във полза на плана Макрон.

Добави коментар

Водещи новини