Румен Радев: Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев

  • 02 юни 2019 06:59

  • 562
  • 6
Румен Радев: Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев
© Фейсбук

Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас ще отхвърлят конформизма и безличието, че носим мъжество и характер да въздигнем Отечеството си там, където заслужава да бъде, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни- Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас- дори и най-болезненото, каза в словото си държавният глава. "Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода. И го е доказал със събдата си. Затова и днес сме тук пред паметника на поета", допълни той.

Президентът отбеляза, че почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен, по вдъхновяващ знак на преклонение пред поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. "Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода, правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция. Свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва" подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, продължи той . "Ние съвременните българи имаме тежък дълг. Ние сме в дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България, онези немили-недраги, които гниеха по зандани и в емиграция, отхвърляни често дори от свои, но сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме емиграцията, независимо дали далече от Родината или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България", каза президентът в словото си пред хилядното множество, изпълнило централния площад във Враца.

Според него, нашето време няма да роди Ботев- той е великан от друга епоха, но изрази вяра, че носим в себе си духа на Ботев. Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите, отбеляза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Този ден ни дава възможност да преоткрием неспокойният патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев и да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи, заяви в заключение държавният глава.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на бе посрещнат преди тържествената проверка от кмета на община Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. Той прие рапорта на командващия зарята подполковник Симеон Цеков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Враца откри тържествения митинг с думите, че в българската история има личности, оставили трайна следа в паметта и сърцата ни и сред тях е Христо Ботев- човекът, предрекъл в поезията си, че "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира, него жалеят земя и небо, звяр и природа, и певци песни за него пеят". Песни, които днес все по-рядко пеем, потопени в съвременното робство на апатията и песимизма, отбеляза Калин Каменов. Забравяме завета, оставен от Ботев- не е важно колко дълъг е бил житейският ни път на тази земя, а как сме го извървели, какво сме постигнали, какво сме оставили за поколенията, добави той. "Днес имаме задача- да научим децата си, че свободата не е даденост, а ценност, която трябва да се отстоява всеки ден с дела, а не с думи. Родината означава обич, отдаване и пазене всеки ден", заяви той. Когато го направим, ще сме почели по най-достойния начин паметта на Ботев и загиналите за България, заяви в заключение кметът на Враца.
Да се преклонят пред паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, вицепремиерът Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно. Сред гостите бяха председателите на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и на ДПС Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,, народни представители и евродепутати, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, както и делегациите от побратимените градове и области от Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 143 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на признателност от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, областни и общински институции.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни- 2019" във Враца по повод 143-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се провеждат под патронажа на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, завършват утре на връх "Околчица" с всенародното поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Последвайте канала на

Novini.bg
562 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.06.02 | 13:25

6

Цървул

3344

2019.06.02 | 09:26

5

Boten ne KRADECHE KATO WAS TOI IMACHE DUH

Признателен

2019.06.02 | 07:55

4

Таварищ Радев ние сме убедени че носиш духът на Ленин Бъди горд болшевик

Алкохоликът от тире менте

2019.06.02 | 07:53

3

Нищо не носим начело с такъв боклук като теб

Кх кх кх кх

2019.06.02 | 07:10

1

Аз пък вярвам, че скоро Герб ще паднат , както Ботев падна с дупка в челото.

2019.06.02 | 07:22

2

аз пък вярвам че си глупак 100 %

Добави коментар

Водещи новини