Първан Симеонов от “Галъп”: Оставката на Цветанов не е изненада

  • 30 май 2019 12:15

  • 1194
  • 2
Първан Симеонов от “Галъп”: Оставката на Цветанов не е изненада
© Булфото (архив)

Политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира за Izbori.bg оставката на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа от ръководните постове на ГЕРБ.

- Г-н Симеонов, как ще коментирате оставката на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа?

- Оставката на г-н Цветанов потвърждава нашия анализ, прогнози на изследователите от "Галъп интернешънъл", през последните месеци. Ние ясно казахме - покрай "Апартаментгейт" Борисов ще изтласква Цветанов и ще си връща контрола върху партията. Точно това и стана. Борисов взе на ръчно управление всичко. Цветанов беше лекичко избутан, а премиерът започна дори да говори за структури, нещо, което никога не е правил -  да говори за разформироване на структури по места. Няма изненада.

И други наши прогнози се сбъднаха - Борисов заговори за своето наследство. Различните лобита в ГЕРБ, се опитват да застанат на по-добра изходна позиция за деня, в който някак си Борисов ще се отдръпне леко, защото той не е вечен.

- Как ще се отрази тази оставка на ГЕРБ?

- Борисов смята, че това е рестарт. Трудно ще има оставка с по-голям мащаб от тази на Цветанов. ГЕРБ отдавна са доказали, че успяват да превръщат дефекта в ефект, успяват да прочистват нещата. За мен няма никакво съмнение, че Борисов ще продължи в тази посока. Това е опит да къса опашката.

- Премиерът беше ядосан на социолозите за прогнозните резултати на евровота и Ви прати да ставате синоптици...

- Даже не съм чул тези негови думи, той не за първи път говори по този начин, но много пъти е могъл да се убеди в работата на социологическите агенции. Нещата, които той прави, поне по две линии потвърждават нашите прогнози. Вероятно и синоптици да станем, пак ще бъдем добри.

- Как виждате от тук нататък бъдещето на ГЕРБ?

-Борисов разбра едно много важно нещо на тези избори и това е, че ако той не поиска да се свали от власт, трудно може някой друг да го направи. Не знам колко е визионер, но трябва да мисли, че ще дойде ден, в който той ще поиска да не кара джипа, а ще поиска да седне поне на задната седалка, ако не и да слезе от него. Ще трябва да се замисли кой да е "новият шофьор" на джипа и ще трябва да измисли вариант този джип някак си да остане достатъчно бърз и лъскав, дори той да не е на кормилото.

За Борисов е важен въпросът за наследството. ГЕРБ трябва по някакъв начин да се преформатира от лидерска партия в една инструментална, по-мениджърски ориентирана, по-работлива и по-умна и по-визионерски настроена, такава формация, която да може да удържи проевропейския курс на България и управлението на страната.

ГЕРБ има възможности и сили в това отношение, има и такива фигури, по мое мнение, но вероятно в този момент Борисов си мисли точно това - какво следва за мен в личен план, понеже няма да съм вечно начело, и как да направя така, че делото ми да бъде продължено с успех.

Малко са партиите, които са оцелели, след като лидерът, който ги е олицетворявал, е напуснал. Борисов трябва да измисли някога, не сега, как хем да излезе достойно, хем да не излезе съвсем, за да продължи да има контрол. Както се вижда, сега  той още повече е овладял партията. Около него виждам Дончев, Горанов, нямам представа, но да стане по-скоро партия, отколкото личен проект.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1194 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.05.30 | 13:25

1

Млък бе некадърен джихадист!
Коментирай си прогнозите, според които БСП щеше да свали правителството с протестен вот!
Млък мама ти да е.ба и на лайномета гаден!

2019.05.30 | 13:37

2

Не е джипадшдт,а обикновен галош

Добави коментар

Водещи новини