Външните министри на България и Германия призоваха за единна и солидарна Европа

  • 20 май 2019 16:21

  • 290
  • 0
Външните министри на България и Германия призоваха за единна и солидарна Европа
© Външно министерство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и германският й колега Хайко Маас призоваха европейците да гласуват за единен и солидарен Европейски съюз на изборите за европейски парламент тази неделя.

България е една от най-проевропейските нации в ЕС – заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на среща с Хайко Маас в София. - Според последните проучвания на първо място българите искат солидарност и обединеност в ЕС. Много важно за България на тези избори е да преодолеем популизма и евроскептицизма.“

„България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС – изтъкна министър Маас. - Сигурни сме, че и след изборите България ще говори със силен проевропейски глас, защото се нуждаем от вашата подкрепа по много теми.“

Той подчерта заслугата на страната ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани.

„България не само посредничи на този процес, но и ни помага да намерим верния път, защото познава Балканите“, добави Маас.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на благодари на Германия за подкрепата й към страните от региона.

Външните министри обсъдиха отличните двустранни отношения. Тази година се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения помежду София и Берлин. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изтъкна, че Германия е важен икономически партньор на България. През 2018 г. стокообменът между двете страни бележи рекордни нива от 1950 година насам и възлиза на над 8 млрд. евро.

Вицепремиерът подчерта и активното сътрудничество в областта на културата и образованието - немският език е вторият най-изучаван чужд език в България, а в Германия в осем университета се изучава български език и литература. Традиционно добри са и връзките в туризма, а една трета от най-големи инвеститори в България са с германско участие, заяви министър Захариева.

Сред темите на разговора между двамата министри бяха още актуални въпроси от европейския дневен ред, ситуацията на Балканите и в Близкия изток.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини