България и Албания ще подготвят нова Спогодба за социална сигурност

  • 16 май 2019 16:55

  • 297
  • 0
България и Албания ще подготвят нова Спогодба за социална  сигурност
© Булфото (архив)

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  се срещна с посланика на Албания в България Доника Ходжа по нейна инициатива. По време на разговора беше обсъдена подготовката на нова Спогодба за социална сигурност между двете страни, съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

Към момента отношенията между България и Албания в областта на социалната сигурност са уредени от Спогодба по държавното обществено осигуряване, която е в сила от 1954 г.

Министър Петков и посланик Ходжа изразиха желание документът да бъде актуализиран в контекста на динамично развиващите се икономически отношения и нарастващия брой български и албански граждани, които работят в двете страни, а преговорите за подготовката му да стартират възможност най-скоро. Подписването на спогодбата ще насърчи заетостта и мобилността на работната сила и ще помогне за по- добрата защита на осигурителните права на гражданите, които работят в България и Албания, каза министър Петков.

По време на срещата бяха обсъдени и двустранните отношения между двете страни в областта на труда и социалната политика и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в тези сфери.

Посланик Доника Ходжа благодари за подкрепата, която България оказва на Албания за членство в Европейския съюз и изрази надежда, че двете страни ще продължат да обменят опит и добри практики в областта на труда и социалната политика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини