Ген. Боцев: България и САЩ имат отлични взаимоотношения както на двустранна основа, така и в НАТО

  • 10 май 2019 17:40

  • 537
  • 4
Ген. Боцев: България и САЩ имат отлични взаимоотношения както на двустранна основа, така и в НАТО
© Министерство на отбраната

За България сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността и отбраната е от стратегическо значение. Двете страни се радват на отлични взаимоотношения както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев при проведената днес, 10 май, среща с генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси генерал-майор Джефри Холмс, съобщиха от Министерството на отбраната.

Генерал Боцев посочи, че взаимодействието между българските и американските военнослужещи по подготовката и участието в операции е на високо ниво, което способства за изпълнение на възложените задачи и повишаване оператната съвместимост на българските военнослужещи.

„Усилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат целогодишно, са ценна възможност и са от съществено значение за повишаване оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на останалите страни-членки на Алианса“, посочи началникът на отбраната.

Генерал-майор Джефри Холмс подчерта, че двустранното сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси е едно от първите, започнали още през 1993 г.

„Тази традиция продължаваме аз и моите колеги“, категоричен бе той.

„Мога да заявя, че моите войници и офицери винаги са изключително доволни от възможността да тренират и работят заедно с колегите си от българска страна. Гледам с надежда към бъдещето да продължим да развиваме съвместното си партньорство“, заяви генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Тенеси.

От българска страна в срещата участие взе също заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който е съпредседател на Съвместната българско-американска комисия по прилагане на Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. От американска страна присъства и бригаден генерал Джими Коул Джуниър, командир на сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
537 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
веселин василев

2019.05.11 | 16:11

4

19 години живях в авиогородок "Безмер" Имаше само руски самолети.За чий Ви са американските!!!!!

Иванов

2019.05.11 | 15:33

3

Какъвто премиера, такива и генералите му - лакеи и дупедавци.

Румен

2019.05.10 | 19:35

2

Боцето е дупедавец.Подлога на краварите.Само Русия, и никой друг.Тя ни помогна за всичко.А Америка и Англия ни срина София.Не военни обекти,а цивилни хора.

МерКурий

2019.05.10 | 19:19

1

Боцка, колко зелени гущера плащат краварските окупатори затова, че ползват базата Ново село ? И защо са тук по време на ИЗБОРИ ? Буда да не се страхува от преврат или да не му се излее народната обич върху тиквата ? И си помисли за пенсийката, да не я изтървеш преждевременно !

Добави коментар

Водещи новини