Цвета Караянчева: Величавата борба на априлци е гвоздеят в ковчега на тирана

  • 01 май 2019 21:15

  • 1046
  • 7
Цвета Караянчева: Величавата борба на априлци е гвоздеят в ковчега на тирана
© Народно събрание

Тържествена заря-проверка тази вечер е кулминацията на честванията на Априлската епопея в Панагюрище. Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на прие строя на почетните роти от Асеновградския гарнизон, военнослужещите положиха "Гирлянда на славата" пред "Вечния огън" на мемориала "Априлци".

"143 години ни разделят от онзи повратен исторически момент, в който куриери от Копривщица пренасят в Панагюрище кървавото писмо на Каблешков. Църковните камбани и шишанетата на апостолите възвестяват началото на Априлското въстание, а комитетските люде вкупом запяват бунтовната песен: "Ха, народ поробен, що си тъй заспал, ил живот свободен теб не ти е мил". Като масло на огън кипва всенародното въодушевление." С тези думи започна словото си Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на пред жителите и гостите на средногорския град, дошли тази вечер на историческия площад "20 април". Тя посочи,че "в дружините влизат не хъшове, нехранимайковци, хора без занятие, без дом, челяд и бит, а хора-стопани, привързани с тяло и душа към последната клечка от своя имот, спестен с ручеи пот, с непосилен труд, капка по капка, грош по грош".

"Днес този небивал революционен подем изглежда равен на самоубийство. Безплодна саможертва на хора, обрекли себе си на мъченическа смърт. И паднали в кървава жътва. Без да дочакат признание приживе. Без почести, опело и епитафии на надгробните камъни. Небръснати, злочести, безразсъдни, с вънкашност на чапкъни и душа на светци", каза още Караянчева. По думите ѝ "тяхната величава борба за политическа и социална правда е гвоздеят в ковчега на тирана. Апогеят на епичната национална съпротива срещу петвековното османско подтисничество". "През паметната 1876-та априлци издигнаха грамада от черепи и кости и накараха целокупна Европа да настръхне от воплите на невинните. Тътенът на въстанието отекна далеч зад границите на Отечеството, за да покаже на света, че народът български не може вече да търпи и е дръзнал да събаря империя, въоръжен с оръдия от черешови стволове, стари пушки и мокър барут, но воден от изконната човешка жажда за свобода. Жажда, по-силна от огън, по-тежка от присъда, по-страшна от клетва", посочи още председателят на парламента.

Днес се молим за упокой на онези, които първи прозряха, че свободата не е химера, че сме достойни за нея. Защото и свободата, и робството са вътре в нас. Не от месии се нуждаем днес, а от водачи. Не от чуждопоклонници и хулители, а от предани родолюбци. И да помним заръката на Апостола: "Да струваме добро на ближния си и да се борим за чисто и свято бъдеще", призова в заключение Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Честванията на 143-та година от избухването на Априлското въстание в Панагюрище започнаха сутринта с литийно шествие и молебен за благоденствие на българския народ. На мемориалния комплекс "Априлци" бяха положени венци и цветя, а след това бе представена военно-историческата възстановка "Мъжество и саможертва" с участието на Национално дружество "Традиция", предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1046 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Иван

2019.05.02 | 07:21

7

СМЪРТ ЗА ТУРСКО ЦИГАНСКАТА СГАН ДО КРАК

МАХМУТ КАРАМУСТАФА БЕЙ

2019.05.01 | 23:13

2

ХАНЪМ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ЯВНО ЛАФИШ ЗА НЯКАКЪВ ДРУГ БУНТ В ВЕЛИКАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ.ВАШТИ ГЯУРСКИ БУНТОВНИЦИ БЯХА ПОВЕЧЕ ОТ СТРАХЛИВЦИ И ПРЕДАТЕЛИ.ЗА 24 ДЕНА ЛИКВИДИРАХ ЦЕЛИЯ БУНТ СРЕЩУ ПАДИЩАХА АБДУЛ АЗИС.ЗА МЕН ПЕСЕН ПЕЯТ ГЯУРИТЕ ПРОВИКНАСЕ ТУРСКИЯ ПАША КОЙ ТУРИ НИШАНА КОЙ ТУРИ ЗНАКА ДОВЕДЕТИЯ ТАЗ ГЮЗЕНЛИК РАЙМЕ РАЙНА КНЯГИНЯ.НА ВСИЧКИТЕ КОМИТСКИ ГЛАВИТЕ ВЗЕМАХ САМО НА ЕДИН ОСТАВИХ ЕДИН ХАМСАЛАК ДЖЕНДО СТОЯНОВ ОТ КОТЛЕНСКО ОСТАВИХ ДА РАЗКАЗВА КАКВО СЕ СЛУЧИЛО С ТЕЗ КОМИТИ ДРЪЗНАЛИ ГЛАВА ДА ПОВДИГАТ СРЕЩУ СУЛТАНА.

Иван

2019.05.02 | 07:21

6

Духай манфал и мри.Смърт за страхливата кирлива турско циганска сган

ЩЕШ ЛИ?

2019.05.01 | 23:58

5

мамут караПЕЗЕВЕНГ бей, Я СИ КАЖИ ИСТИНСКОТО, ИНГИЛИЗКО ИМЕ, ЗАЩОТО ПОДЛИТЕ ИНГИЛИЗИ СНАБДЯВАХА БАШИБОЗУКА ВИ С ЕЛИТНИ ИНГИЛИЗКИ ОФИЦЕРИ!

ЩЕШ ЛИ ДА КАЖЕШ, КАК ОМИРИСАХТЕ ШАЛВАРИТЕ ПРИ ПЛЕВЕН, НА ШИПКА И ПО КЪСНО В ОДРИН?

ЩЕШ ЛИ ИЛИ ТИ СЕ СХВАЩА ЕЗИКА?


Анатема Аиду Ци!

2019.05.01 | 23:41

4

А гвоздеят на ковчега на Герб ще бъде забит наесен !
Всички дружно ще пеете"Цъфнал Гроб". Цура Рабфъка ще ви е солист,а Цвък Молитвата ще ви отслужи заупокойна молитва!

ура

2019.05.01 | 23:20

3

БОГАТАШИТЕ НА ГЕРБ В ДУБАЙ! НАРОДЪТ НА ПРОТЕСТ ЗА 1 МАЙ

Наблюдател

2019.05.01 | 22:55

1

Не виждам банкянския еднокнижен толуп между присъстващите!

Да не би да е при ер доохан, да му се извинява за честването?

Добави коментар

Водещи новини