Парламентът прие на първо четене законопроект за маслодайната роза

  • 25 април 2019 14:41

  • 495
  • 0
Парламентът прие на първо четене законопроект за маслодайната роза
© Pixabay

Парламентът прие на първо четене проект на Закон за маслодайната роза с 88 гласа "за", 8 "против" и 2 гласа "въздържал се". Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят.

Със законопроекта се регламентира, че земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Предвидено е в Министерството на земеделието, храните и горите да бъде създаден публичен електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от маслодайна роза. За първоначална регистрация ще се изисква проверка на място на заявените площи и обекти.

Разписани са изискванията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на продукт със защитено географско указание "Българско розово масло". Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите.

Йордан Апостолов /"Обединени патриоти"/ коментира, че е абсолютно належащо приемането на такъв закон за розата, но не и в такъв вид. Нарушен е политическият диалог между ГЕРБ и "Обединени патриоти" като участници в това управление, посочи той. Апостолов поиска законопроектът да бъде оттеглен, поправен и балансиран.

,,В момента този закон защитава шепа хора преработватели, без да се отчете какво искат розопроизводителите'', коментира той.

Председателят на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри възрази, че не може да се съгласи с него за отношението на ГЕРБ към коалиционния му партньор. Тя посочи, че законопроектът може да бъде коригиран между първо и второ четене.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ също не се съгласи с изказването на Апостолов. Не посочихте конкретни недостатъци и слабости на закона, обърна се той към колегата му.

Бюрхан Абазов /ДПС/ коментира, че законопроектът е роден във връзка с проблема с изкупуването на розовия цвят миналата година. Той вижда две хубави неща - че се задължават изкупвачите и преработвателите да купуват розов цвят само от производители, с които имат договори, и че се регламентира ползването на емблемата "Българско розово масло". Абазов обаче посочи, че с регистрите се въвежда допълнителна административна тежест за бизнеса. Той предложи Консултативният съвет по маслодайната роза да може да предложи отнемане на лиценз на дестилерия, която не плати на розопроизводител, както и да се създаде гаранционен фонд за такива случаи. Абазов призова да се направи закон за етерично-маслените култури, за да не се налага да се приема за всяка една поотделно.

В хода на дискусията имаше коментари за евентуален закон за лавандулата, за ментата и дори за картофа. Междувременно законопроектът за трюфелите беше оттеглен от вносителите му от "Обединени патриоти".

Последвайте канала на

БТА
495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини