ГЕРБ-Пазарджик се включи във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 104 години от геноцида над арменския народ

  • 24 април 2019 15:35

  • 472
  • 0
ГЕРБ-Пазарджик се включи във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 104 години от геноцида над арменския народ
© ПП ГЕРБ-Пазарджик

Областният секретар на ГЕРБ-Пазарджик Гинче Караминова, представители на МГЕРБ и ЖГЕРБ участваха във възпоменателната церемония за почит към паметта на над 1.5 млн. арменци, убити от Турция и изселени в периода 1915-1916 г., по време на Първата световна война. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ-Пазарджик.

„Поднасям дълбок поклон пред един народ, който е гонен и измъчван. Горда съм, че живея с хора, които след тази трагедия са успели да запазят своя бит, религия и националност. Тази трагедия не бива да бъде забравяна, а лошите уроци от историята не бива да бъдат повтаряни. Арменското малцинство в България е пример за постигнат висок авторитет и уважение сред цялото ни общество“, каза областният секретар ГЕРБ-Пазарджик Гинче Караминова.

На 24 април 1915 г. започват арести на стотици арменски интелектуалци, предимно в столицата Цариград и с тяхното избиване малко след това, се слага началото на първия етап от изтребването на арменското население. Впоследствие разпръснатите по света арменци започват да отбелязват 24 април като Ден на възпоменаване на паметта на жертвите на арменския геноцид.

„Младите хора в България трябва да познават историята, защото на свой ред ще управляват България- разумно и с мисъл за бъдещите поколения“, каза ръководителят на МГРБ-Пазарджик Николай Ангелов. Възпоменанието в Пазарджик бе извършено от арменската общност в апостолическата православна църква „Сурп Степанос“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини