Емил Радев: Нова програма "Правосъдие" за по-ефективни правосъдни системи в ЕС

  • 19 април 2019 13:16

  • 212
  • 2
Емил Радев: Нова програма "Правосъдие" за по-ефективни правосъдни системи в ЕС
© Фейсбук

Европейският парламент одобри с 490 гласа създаването на програма "Правосъдие" за периода 2021-2027, чийто докладчик от страна на групата на ЕНП бе българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев. Програмата има за цел да подпомага съдебното сътрудничество по гражданскоправни и наказателноправни въпроси в ЕС, да насърчава ефективността на националните правосъдни системи и да улеснява ефективния достъп до правосъдие за всички граждани, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По-конкретно, програма "Правосъдие" ще осигурява финансиране за дейности за повишаване на осведомеността и подобряване на познанията относно политиките и правото на Европейския съюз, както и за обучения и обмен на добри практики между съдебните системи в различните държави-членки.

Програмата ще позволи още разработването и поддръжката на инструменти за електронно правосъдие, с цел подобряване на ефективността на съдебните системи и тяхното сътрудничество, вкл. чрез трансгранична оперативност на системи и приложения.

Тя ще подпомага също така дейности за осигуряване на ефективен достъп до правосъдие за всички граждани и предоставянето на ефективна правна защита.

Не на последно място, програма  "Правосъдие" ще спомогне развитието на капацитета на ключови мрежи на европейско ниво за съдебно сътрудничество.

Основни бенефициенти по програмата са магистрати и съдебни служители, както и граждански организации, работещи в сферата на достъп до правосъдие.

След Европейските избори, предстоят преговори по финансовия пакет по програма  "Правосъдие", като очаквания бюджет за следващите седем години възлиза на около 300 милиона евро.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
212 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бакъря

2019.04.19 | 14:32

2

Гатанка:
"Право седи-криво съди.Що е то?"
( Отговор: Български съдия)

Кривосъд

2019.04.19 | 13:43

1

Щом гербаджия е предложил програма за правосъдие, това означава тотално кривосъдие.

Добави коментар

Водещи новини