Ева Майдел: Терористичното съдържание онлайн ще бъде сваляно до един час

  • 18 април 2019 12:17

  • 303
  • 4
Ева Майдел: Терористичното съдържание онлайн ще бъде сваляно до един час
©

„Новите правила целят да ускорят премахването на терористично съдържание онлайн. В рамките на един час платформите трябва да реагират и прекъснат достъпа до видеа, форуми или изображения, които потикват към тероризъм.“, коментира българският евродепутат Ева Майдел по повод гласуваната позиция на Европарламента по регламент да премахването на терористично съдържание интернет. Ева Майдел е докладчик за групата на ЕНП по становището на Комисията по вътрешен пазар във връзка с регламента.

„Мащабът на терористичната пропаганда онлайн е изключително голям. Над 1200 материала са били публикувани всеки месец от Ислямска държава, което е накарало над 50 хиляди души, сред които и 5 хиляди европейци да напуснат дома си и да се присъединят към редиците им.“, добави още Майдел.

В позицията на Парламента се пояснява, че компаниите няма да бъдат задължавани генерално да филтрират всяко потребителско съдържание, но ще трябва да създадат механизми за засичане на пропагандните материали, например, чрез модератори. Компетентни органи на държавите членки, ще могат да изпращат заповеди за премахване на терористични видеа, текстове, изображения и да сътрудничат с компаниите. „Борбата срещу тероризма е обща. Бизнесът, институциите и гражданите, трябва да работят заедно. Това е и смисълът на новите правила - да има връзка с потребителите и методи за сигнализация, когато дадено съдържание потиква към терористична атака или възхвалява терора.“. поясни още Ева Майдел.

Предстои новият мандат на Европейския парламент да пристъпи към тристранни преговори и да постигне окончателен закон.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
303 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
100%

2019.04.28 | 22:23

4

Българско

карабас барабас

2019.04.18 | 19:57

3

Брюкселските снахи пак се разкрякаха, да им го н@6иR.

еврокомсомолката

2019.04.18 | 12:20

1

това гюбре ще свърши ли работа за едно евро поне?!?!?!

2019.04.18 | 14:16

2

тая с двойно гражданство ли е , ако е с двойно защо се кандитатира за евродепутат .

Добави коментар

Водещи новини