Цвета Караянчева: Конституционният съд остана неопетнена институция, 30 г. след началото на българския преход

  • 15 април 2019 21:43

  • 466
  • 4
Цвета Караянчева: Конституционният съд остана неопетнена институция, 30 г. след началото на българския преход
© Народно събрание

Конституционният съд остана неопетнена институция, тридесет години след началото на българския преход, посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя приветства конституционните съдии, които проведоха свое изнесено тържествено заседание в залата на Учредителното събрание във Велико Търново по повод 140 години от подписването на Търновската конституция.

Създаването на Конституционния съд от Седмото Велико народно събрание през 1991 година е дело с огромно значение, защото за първи път в България се създава орган, който да осигурява върховенството на основния закон по отношение на актовете на Народното събрание и указите на президента, подчерта Цвета Караянчева. 

Председателят на парламента уточни, че решенията на Конституционния съд имат политически последици, защото гледат правни актове, в които е облечена политическата воля на различни парламентарни мнозинства и различни държавни глави, но той остава институционален арбитър при осигуряване на върховенството на конституцията.

По думите на Караянчева в него през всички тези години работят изключителни представители на юридическата практика и на правната теория в България. "Трийсет години след началото на българския преход искрено и с гордост можем да кажем, че Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстват политическия живот в България", заяви тя. 

Караянчева припомни, че 16 април 1879 година е денят в който България е станала част от модерния свят, а днес с гордост наричаме първия и основен закон - един от най-демократичните за времето си. 

В приветствието си към конституционните съдии кметът Даниел Панов посочи, че в залата на музея "Възраждане и Учредително събрание" преди 140 години са положени основите на изграждането на държавността на съвременната българска държава, а днес в тази зала, 140 години по-късно, се провежда първото по рода си изнесено заседание на Конституционния съд на България. 

Приетата преди 28 години съвременна българска конституция е неин естествен наследник, защото и тя отразява най-важните за едно демократично и съвременно общество принципи, с водещо място - основните човешки права и свободи, но също и задълженията ни като граждани, равнопоставеността, политическият плурализъм, разделението на властите, каза Панов. 

Той уточни, че конституционните съдии са хората, които с мъдрост и последователност бдят върху правовия ред в България и волята на българския народ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
466 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
проф. ЯЯ

2019.04.16 | 08:04

4

Нали си признаха ,че са изпълнили поръчка за Пеевски .

Географ

2019.04.16 | 00:18

3

Тази клецунгерица какво разбира от конституция?

Lolo

2019.04.15 | 22:53

2

A Niki?

Наблюдател

2019.04.15 | 22:41

1

Малко с.м.у.щ.а.в.а.щ.0 е, когато една с.е.л.я.н.к.а д.е.м.0.н.с.т.р.и.р.а к.о.м.п.е.т.е.н.т.н.0.с.т в п.р.а.в.0.с.ъ.д.и.е.т.0!

Д.а.н.о п.0.з.н.а.н.и.я.т.а и в п.р.а.в.0.т.0 не са като з.н.а.н.и.я.т.а и по г.е.о.г.р.а.ф.и.я!(„П.е.к.и.н е във В.и.е.т.н.а.м“ и „Русия е на изт0к от Яп0ния“)

Добави коментар

Водещи новини