Последен ден от официалното посещение на Румен Радев в Катар 

  • 12 април 2019 06:37

  • 386
  • 4
Последен ден от официалното посещение на Румен Радев в Катар 
© Булфото (архив)

Днес е последният ден от официалното посещение на президента Румен Радев в Държавата Катар, където българският държавен глава е по покана на емира шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Предвижда се, преди да отпътува за България, президентът Радев да посети колежа на катарските военновъздушни сили "Ал Заим Мохамад бин Абдулла Ал-Атия" в базата "Ал Удейд".

По време на посещението си в Доха Румен Радев имаше срещи с емира на Държавата Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани и с премиера Абдула бин Насер бин Халифа Ал-Тани. 

Президентът се запозна и с дейността на фондация "Катар" за образование, наука и обществено развитие. Радев посети централата на организацията Форум на страните-износителки на газ. Той откри Катарско-български бизнес форум в Доха. 

Сред темите на разговорите бяха съвместни проекти във високотехнологични сектори, инвестиции, задълбочаване на партньорството между България и Катар в сферата на енергетиката, иновациите, инфраструктурата, земеделието.

Държавният глава се срещна по време на визитата си в Доха и с представители на българската общност в Катар, която е около 400 души, предимно висококвалифицирани специалисти в сектори като строителство и проектиране, въздушен транспорт, туризъм, спорт, образование, здравеопазване, научни изследвания.

Нашите посланици в Катар не са само ръководителите на дипломатическите мисии, нашите посланици сте всички вие, които оставяте следа след себе си - инженери, строители, музиканти, лекари, обърна се Румен Радев към българите, дошли на срещата. Той отбеляза, че всички са демонстрирали изключително високо ниво както в своята професия, така и като личности, и това дава основание Катар да гледа много по-сериозно на инвестиционните възможности в България. Вие сте много ценни за страната ни и с опита, който връщате обратно в нашата родина, защото внасяте един успешен модел, посочи още държавният глава. 

Президентът каза, че контактите на високо политическо равнище между двете държави са много интензивни през последните години. Имаме амбицията да развиваме съвместни проекти с Катар, но за това трябват условия, посочи той и подчерта, че най-важното условие е доверието в България. Благодаря на всички вас, защото вие давате огромен принос за това доверие, обърна се той към нашите сънародници и отбеляза, че постиженията им и то в среда на голяма конкуренция са не само техни лични успехи, а са успехи за България.

Александра Иванова е една от българките, която живее в Катар вече шест години и e успешен мениджър. Тя разказа пред журналисти, че тази държава я е привличала много още от дете и затова е решила да замине там. Александра вярва, че човек трябва да пробва това, което желае, за да установи дали е правилно. Адаптирала се е веднага и описва себе си като амбициозен човек, който следва определени цели. Според нея българите са приятелски настроен народ, но понякога се критикуваме излишно и трябва да се фокусираме върху добрите си качества. Винаги се старае да представя страната ни по най-добрия начин. България е в душата ми, бащиният ми дом, а Катар е като втори дом - модерен и част от бъдещето, обобщава Александра и допълва, че по никакъв начин не се откъсва от родината, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
386 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.12 | 08:27

4

Фатмакус Хомопитекус - кремълски боклук и национален предател.

Алкохолът от гейарена

2019.04.12 | 07:56

3

Радев,боклук,хората в България измират от глад, ти на посещения ходиш. Не се наяде

Крадливото Ленче

2019.04.12 | 07:38

1

Открийси сметка ,може и да не се връщаш.

Анонимен

2019.04.12 | 07:44

2

Откакто този рогач стана президент-започнаха проблемите в БГ!

Добави коментар

Водещи новини