Екатерина Захариева ще участва в срещата на външните министри от Берлинския процес

  • 11 април 2019 14:00

  • 222
  • 0
Екатерина Захариева ще участва в срещата на външните министри от Берлинския процес
© Фейсбук

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заминава за Варшава за участие в среща на министрите на външните работи от Берлинския процес, която ще се състои на 11 и 12 април, съобщиха от МВнР.

Форумът има за цел да подготви Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани през юли в Познан, както и да направи преглед на постигнатото по време на срещата на върха в Лондон през юли 2018 година. Ще бъдат обсъдени постиженията и предизвикателствата пред страните от региона.

По време на първия ден от срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес ще бъде обсъдена темата за младите хора от Западните Балкани и ЕС - предизвикателствата, пред които са изправени, и ролята им в Европа. На 12 април министрите ще фокусират разговорите върху двустранните въпроси в региона.

Европейската перспектива за Западните Балкани е основен приоритет в българската външна политика и беше и един от четирите приоритета на председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 година, се припомня в съобщението.

Стратегията за Западните Балкани, приета от ЕК през февруари 2018 г., подчертава необходимостта от по-широк подход към взаимното разбирателство и по-силната подкрепа от ЕС за вътрешните мерки, които го насърчават. Този ангажимент беше поет по време на българското председателство на Съвета на ЕС в декларацията на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май 2018 година. 

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се през август 2014 година. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, и държавите членки на ЕС - Германия, Франция, Австрия, Италия плюс две държави членки на ЕС от региона - Хърватия и Словения. 

Поканите към България за срещите на Берлинския процес са признание за активната роля и значим принос на българското председателство на Съвета за засилване на сътрудничеството на ЕС с шестте партньори от Западните Балкани, се отбелязва в съобщението. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини