Увеличават двойно секретните връзки на границата с Гърция

  • 11 април 2019 07:13

  • 586
  • 0
Увеличават двойно секретните връзки на границата с Гърция
© Булфото

Секретната комуникация, с която разполагат екипите на Жандармерията, Гранична полиция и Агенция „Митници“, ще бъде усилена двойно по границата с Гърция. Това предвижда план на МВР за тази година, разписан от вътрешния министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, съобщава „Монитор“.

Капацитетът на системата ТЕТРА, която има директна връзка с Шенгенската информационна система и чрез нея могат да се водят криптирани разговори, които са непроследими, ще бъде повишен с 50 процента в района на Благоевград, който е в близост до ГКПП Кулата на границата с Гърция, и с цели 75 процента в района на Смолян, който е на около 40 километра от другата ни граница с южната ни съседка при Рудозем и Златоград.

Смолян се смята и за контактна точка на нелегалните мигранти които влизат от Турция. Системата за връзка беше въведена преди години и целта ѝ беше да се водят разговори, които са криптирани и непроследими, а и освен това да се извършва реална проверка на всеки един заловен нарушител на държавната граница. Това значително подпомага работата на граничните власти. Само преди два месеца МВР се сдоби и с девет нови мобилни технически работилници, с които да може да поддържа системата за комуникация ТЕТРА.

Автомобилите бяха закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници“, финансиран от ЕС по Механизма за спешно подпомагане на фонд „Вътрешна сигурност“. Деветте нови автомобила са обособени като мобилни технически работилници с повишена проходимост. Те са снабдени с всички необходими инструменти и оборудване за поддръжката на мрежовите елементи от ТЕТРА системата, която е основна за комуникация на служителите на МВР в районите на външните за ЕС граници.

При връчването на автомобилите стана ясно, че от 2016 година до сега сме получили 160 млн. евро за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници. Освен подсилване на капацитета съвсем скоро се очаква да бъдат изпратени и 15 служители, които ще бъдат специално обучени за работа и поддръжка на ТЕТРА, става ясно още от разписания план.

„Мигрантската вълна, идваща от Гърция и Турция, се следи отблизо и страната ни е везела превантивни мерки“, обяви в началното на седмицата пък главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Екипи на Гранична полиция и жандармерията патрулират в пограничните райони. По думите на Ивайло Иванов властите в Турция и Гърция взимат мерки и кризата е овладяна. Напливът от мигранти, минаващи през страната ни, е намалял, посочи тогава Иванов.

По думите му изградената ограда по българо-турската граница е помогнала за това. На браздата с Турция пък ще бъдат изградени т.нар. сензорни линии Това ще стане в участък от 59 километра, където все още няма изградена ограда. Иначе казано там ще бъдат монтирани камери, които да следят 24 часа обстановката. Всяка сензорна линия ще се състои от неохлаждаеми термовизионни камери, разположени на избрани от участниците позиции. Има и места за монтиране на термовизионни камери, които са твърдо посочени от МВР. Задължително е използването на аналитичен софтуер за детекция на движение в зоната на наблюдение на камерите.

Подобна техника ще има и на българо-сръбската граница, която се смята за изход от страната ни на мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини