Захариева: Призоваваме Турция повече да не се меси във вътрешните работи на България

  • 10 април 2019 13:00

  • 1997
  • 26
© Facebook

Както ние не си позволяваме намеса във вътрешните работи на друга държава, така призоваваме и Турция да не го прави повече в бъдеще. Това каза министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на изслушването си за изказването на външния министър на Турция за Закона за вероизповеданията.

За съжаление като че ли преди всички избори в Република Турция се въвежда практика да се използват добросъседските отношения като залог и да се поставят на карта. Миналата година Министерство на външните работи също реагира на изказването на президента на Република Турция за широките граници на сърцето му“, каза още министърът.

Освен тези демарши, които министър-председателят направи, аз имах възможност в кулоарите на срещата 70 години НАТО във Вашингтон да проведа неформален разговор с Чавушоглу“, каза Захариева и уточни, че той е казал, че неправилно са тълкувани думите му и не е имал това предвид.

Да предположим, че това е някакъв вид извинение, но така или иначе политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва във вътрешната политика дори и преди избори с цел стягане на електорат и печелене на гласове. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения и както ние не бива да си го позволяваме ,така призовавам и тях да не го правят повече за в бъдеще“, допълни министърът.

Според нея са извършени всички необходими действия по дипломатически път. Тя обърна внимание, че посещението на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои вчера, е отложено.

Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме, поясни Екатерина ЗахариеваМисля, че беше достатъчно показателно реакцията на министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки“, каза Захариева.

Буквално преди часове има едно тежко изказване срещу Гърция, но те няма да реагират. В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрия начин за реакция. На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали“, посочи Захариева.

Министърът коментира, че изказването на турския външен министър е неприемливо и като такова го е определило Министерство на външните работи. „Министър-председателят г-н Борисов на среща с вицепрезидента на Република Турция направи остър демарш. Още в същия ден по мое нареждане посланикът на Република Турция беше извикан“, допълни още външният министър.

Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случват повече в бъдеще и че това няма да попречи на добрите отношения между нашите две страни. Контактите се осъществяват и в момента на всякакви нива. Знаете имаме данни за струпване на мигранти и около Одрин, както имаше и в Гърция и разговори между министри и местни власти се случват. България и българската държава, българското външно министерство и българското правителство намеса във вътрешната политика на която и да се съседна или не съседна държава“, допълни Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1997 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Турция:

2019.04.10 | 17:36

26

Доообре...

2019.04.10 | 15:12

22

Проблема на БГ е намесата от страна на САЩ и ЕС-Германия,и Сорос..

2019.04.10 | 16:18

25

Решението е "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Иванов

2019.04.10 | 16:18

24

ЩО ИМА ТУРСКИ ПОЛ. ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ ДЕПУТАТИ ТУРЦИ МЮСЮЛМАНИ!? ЩОТО СЕГАШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАСТ ИМАЩИ И ДЕПУТАТИ СА ГЮТЕРЕНИ. ЗА ТЯХ МАЙ В. ЛЕВСКИ, Х. БОТЕВ И ДР. СА НИЩО.

2019.04.10 | 16:06

23

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 
ПАРТИЯ " ВЪЗРАЖДАНЕ "
ГЛЕДАИТЕ ГО В " Ю ТЮБ "
Затвор за виновните за сегашното положение на държавата.
30 годишен геноцид.

Въййй

2019.04.10 | 14:52

20

Хахахаха чонеже някои ви брой за нещо ли вас. Вие можете само да обслужвате чужди интереси ,а и някое апартаменче за вас разбита се

2019.04.10 | 15:10

21

та ева в червения тролски г*з да те ева

2019.04.10 | 14:46

19

Както говорят С.Лавров респектирал опонентите си с интелекта, осанката си и перфектният английски...никой не го е виждал нахилен,когато става въпрос за важни държавни дела.

Pimp

2019.04.10 | 14:37

18

Тя наща външна политика духА на кой ли не па после реве “Не съм такава!”

миро

2019.04.10 | 14:25

17

дръг път да не правите така, учителка Грозданка.......

дядото

2019.04.10 | 14:09

15

Малиииии, от тук се вижда, как Ердоган си посипва главата с пепел и обещава да не се меси.По жалко изказване не може да направи никой външен министър в Европа.

2019.04.10 | 14:10

16

та ева в червения тролски г*з да те ева

Тeзи гyбят влacттa и тъpcят koнфpoнтaция

2019.04.10 | 14:07

14

c чyжди дъpжaви, в cлyчaя c Тypция! Тeaтъp или cи тъpcят иcтинcka вoйнa! Нa нac ни cтигa и eднa тypcka poтa зa дa cтигнe дa Coфия бeзпpeпяcтвeнo, тoгaвa знaчи тeaтъp пpeди избopитe! Ниe ви дaвaмe лeтищe Coфия виe щe изтъpпитe мaлko тeaтpo oт нaшa cтpaнa, зa дa oмaeм дeбилитe(paятa) и yдължим влacттa cи и гeнoцидa нaд тяx! A ako ни пycнaт eмигpaнтитe? Тoгaвa щe ce okoпaят във влacттa!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини