"Апартаментгейт" стигна до "Ню Йорк таймс"

  • 05 април 2019 19:50

  • 3095
  • 6
"Апартаментгейт" стигна до "Ню Йорк таймс"
© Getty Images/Guliver (архив)

Американското издание "Ню Йорк таймс" публикува статия за българския скандал с луксозни апартаменти, озаглавена "България разследва още три апартамента по скандала с луксозни имоти", като се позовава на Ройтерс.

В статията се посочва разпореждането на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в за разследване срещу председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в столицата София.

Посочва се и с разследването срещу съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет, както и сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Според статията България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от "Transparency International", припомня изданието.

Въпреки обещанията на правителството да изкорени корупцията, все още няма високопоставен служител зад решетките по обвинения в корупция, твърдят авторите в публикацията и продължават: "Анализите показват, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген".

В материала не са пропуснати и действията на българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по разпореждането на главния проукрор, както и реакцията му, която се ограничава до съветите му те или да подадат оставка, или да си вземат отпуск.
Медията споменава и заявлението на Пламен Георгиев, който излиза в отпуск "за да не може да има подозрение, че по някакъв начин влияе на разследването".

"Ню Йорк Таймс" припомня самото начало на скандала, когато "миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа напусна парламента след подобни обвинения".

Скандалът вече накара българския министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след като бе съобщено, че са закупили просторни апартаменти в луксозно предградие на София на по-ниски от пазарните цени от същия предприемач, пише американската медия.

Материалът по щекотливата тема за България завършва с информация относно опозиционните социалисти, които, "бойкотирайки парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище", пише izbori.bg

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3095 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Чудя се

2019.04.06 | 01:14

3

Къде са живели тези политици преди да влязат във властта . Защо се доверяваме на хора, които не са успели за оправят своя си живот, а чакаме да оправят държавата ни? А в някои държави политиците са се отказали от заплатите си или ги дават за благотворителност

Манев

2019.04.07 | 11:21

6

Чюди се колкото искаш, но те уверявам че никаде в света няма да намериш непорочни ангелчета, целта е корупцията да св сведе до минимум. Ако другите досега бяха направили поне това което ГЕРБ направи щеше да бъде добре.

2019.04.06 | 10:07

5

Визи за робите от България на кукуво лято.

2019.04.06 | 06:17

4

ТОВА СИГУРНО ПАК Е РУСКА АТАКА СРЕЩУ ГРОБ И КОМПАНИЯ?НЕ ,ЧЕ ТЕ СА ЗАТЪНАЛИ В КОРУПЦИЯ ДО ШИЯ.СЕГА АТАКАТА Е АМЕРИКАНСКА.И ТЕ ЛИ ПРАВЯТ ФАЛШИВИ ВНУШЕНИЯ?

Тигре

2019.04.05 | 21:55

2

Ей Цецо, виж бе станахме известни.....Искате ли да се обзаложим кой ще е следващият, който ще изгърми утре....Аз съм за Красен Кралев или оня напусналия Николай Нанков...

Оня бе

2019.04.05 | 20:14

1

АЗ НЕ СЪМ СИ ПРАВИЛ СЕЛФИ С АПАРТАМЕНТ ГЕЙТ.
РАЗБРАХТЕ ЛИ - НЕ СЪМ
ХАК ДА ИМ Е НА ТЕЗИ, ДЕТО СИ НАПРАВИХА :D :D :D

Добави коментар

Водещи новини