Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за социално подпомагане

  • 03 април 2019 13:28

  • 414
  • 1
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за социално подпомагане
© Novini.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за социално подпомагане.

На вниманието на депутатите бяха предложени три законопроекта: на ГЕРБ, на БСП и на „Обединени патриоти“. Бяха приети законопроектите на управляващата партия и нейните коалиционни партньори. Депутатите отхвърли този на БСП. Приетите с 93 гласа „за“ и 1 „против“ и 8 „въздържал се“ предложения на ГЕРБ предвиждат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагане на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст, освен в случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това. От управляващата партия предлагат още помощите да се обвържат и с редовното посещение на детска градина или училище от детето или ученика в задължителна предучилищна или съответно училищна възраст съобразно формата на организация или на обучение, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. В заключителните разпоредби от ГЕРБ предлагат промени и в Закона за семейните помощи за деца. Те настояват месечните помощи за дете до завършване на средно образование да се прекратяват, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от пет учебни часа за учениците.

Народните представители приеха с 93 гласа „за“, 6 - „против“ и 3 „въздържал се“ се сходни текстове, предложени от „Обединени патриоти“. Патриотите предлагат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.

В отхвърления законопроект на БСП се предлагаше получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
414 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
изумен

2019.04.03 | 13:55

1

Че то повече от половината от депутатите лежат на социални помощи . /Не цитирам партийна принадлежност/,
Наистина ли нямате данни колко и кои депутати не са взели нито един път думата????
Е , ако да натискащ само бутона се има за работа.....

Добави коментар

Водещи новини