Петя Аврамова: 75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза

  • 21 март 2019 14:08

  • 789
  • 0
Петя Аврамова: 75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза
© МРРБ

Новата магистрала „Европа“ е ключов проект. Предстои избор на изпълнител за консултантската услуга във връзка с проектирането и строителството. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно по време на изслушването си в парламента за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България.

"На 15 февруари е сключен договор на стойност 9 240 лв. за провеждане на одит по пътна безопасност на проекта. Индикативната стойност обща за проекта е малко над 177 млн. лв. Финансира се частично 24,77% по механизма за свързване на Европа в сектор „Транспорт“. Одобреното финансиране е 40 258 818 лв. с ДДС, като съгласно решение на Министерски съвет останалите средства за цялостната реализация на проекта, се предвижда да бъдат осигурени с бюджета на Република България“, обясни министърът.

По думите ѝ се работи усилено и по реализацията на проекта от Мездра до Ботевград. "Очаква се решението на комисията за избор на изпълнител за допълнително проектиране и строителство на лот 1 от проекта с дължина 19,36 км, с индикативна стойност 147, 6 хил. лв. с ДДС“, обясни Аврамова.

Министърът посочи, че Лот 2 на пътя Мездра – Ботевград е с дължина 13,43 км. Тя уточни, че в случай, че решенията не бъдат обжалвани, строителството ще започне веднага след сключване на договори с избраните изпълнители.

"75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Това е най-важният проект, по който се работи още от първия ден на правителството. МРРБ и АПИ имат ангажимент за завършване на автомагистрала „Хемус“. За нейното доизграждане е съставен стриктен график с дейности и срокове. Убедена съм, че при спазването му и добра организация е напълно реалистично до 2024 г. да имаме изцяло изградена автомагистрала от София до Варна", увери Аврамова.

По думите ѝ автомагистрала „Хемус“ ще изпълнява функциите на главна пътна комуникация в Северна България, която ще осигурява връзките на столицата и големите градски центрове и ще подобри достъпността до инфраструктурните проекти с международно значение. „Още от миналата година общо над 25 км от северната магистрала са в активно изпълнение“, уточни Аврамова.

"За обекта между Ябланица и Боаза има сключен договор от 2017 г. за изпълнение на строително-монтажните работи. Към днешна дата имаме 75% общо изпълнение на обекта. Срокът е 910 дни. За участъка 16 км между Буховци и Белокопитово има сключен договор“, допълни още Аврамова.

Тя каза още, че са одобрени през декември 2018 г. допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на близо 1,350 млрд. лв. за изграждане на участъка от Боаза до пътния възел Русе - Велико Търново.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини