В НС ще разгледат президентското вето върху ИК

  • 06 март 2019 07:29

  • 224
  • 0
В НС ще разгледат президентското вето върху ИК
© Novini.bg

Парламентът ще разгледа президентското вето върху Изборния кодекс. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Наложеното вето бе отхвърлено единодушно от водещата Комисия по правни въпроси. От БСП обявиха, че ако ветото бъде прието, ще се върнат в пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители. Така ветото се преодолява. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. В случаите, когато са оспорени само отделни текстове, се гласуват само те.

На вниманието на депутатите се поставя и проекторешение, свързано с нарастването на неофашистките прояви в Европа и България, внесено от ДПС. Депутатите ще разгледат още Закона за социалните услуги на второ четене. Законопроектът предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа. За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Законът за социалните услуги е последният от трите документа, заради които майките на деца с увреждания протестираха продължително през 2018 г. Първите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, вече бяха приети от депутатите. След пленарното заседание ще заседават общо 6 парламентарни комисии. В Комисията по земеделие и храни ще се проведе блиц-контрол с министъра на земеделието Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини