Мария Габриел: Дезинформацията подкопава демократичния дебат и доверието

  • 01 март 2019 19:30

  • 392
  • 4
Мария Габриел: Дезинформацията подкопава демократичния дебат и доверието
©

Дезинформацията отслабва демократичния дебат, дестабилизира действията на публичните органи и подкопава доверието на гражданите в институциите и медиите. Движена злонамерено, дезинформацията манипулира политики, обществени дебати и мнения във важни за гражданите области като сигурността, здравеопазването, финансите, миграцията, изменението на климата. Със стратегията на Европейската комисия за борба с разпространението на дезинформация целим да подобрим достъпа до обективна и качествена информация за европейците, за да могат да вземат активно участие в обществения дебат, да формират мнение въз основа на факти и да правят информиран избор. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова пред участниците в Делфийския икономически форум - едно от най-големите икономически събития за Югоизточна Европа. Водещият дебат в рамките на форума бе посветен на европейските избори, фалшивите новини и демокрацията.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова привлече вниманието към една обща точка на всички форми на демокрация – свободата на изразяване, върху която е изградена и европейската стратегия за борба с дезинформацията онлайн. В светлината на европейските избори, комисарят подчерта необходимостта от консолидиране на усилията за гарантиране, че технологиите и социалните медии не се използват за разпространение на дезинформация.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова отбеляза някои от ключовите мерки, сред които е и Кодексът за добри практики, подписан вече от платформи като Google, Facebook и Twitter с ангажимент за саморегулиране. Само преди ден излязоха първите доклади от прилагането на кодекса и Европейската комисия насърчи платформите да положат повече усилия. В допълнение към кодекса, българският еврокомисар очерта четири допълнителни действия, които според нея трябва да останат в центъра на политиката срещу дезинформацията.  Те обхващат необходимостта от мрежа на проверители на факти, засилване на медийната грамотност чрез образованието и кампании за повишаване на информираността, свободата на медиите и плурализма, по-добра координация между държавите-членки чрез система за бързо предупреждение, което да улесни обмена на данни и анализа на кампаниите за дезинформация в реално време.

„В зората на предстоящите европейски избори, работата вече е в ход. Нужно е да съсредоточим усилията си за осигуряване на прозрачен и открит дебат, който да позволи на европейските граждани да подкрепят силна Европа, в която са защитени демократичните ни ценности“, каза в заключение българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Novini.bg
392 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2019.03.02 | 13:27

4

Мароооо, много си тъпа бе. Официалните новини са откровени лъжи, докато фалшивите са истински. Някой да го обясни на това недоразумение …..

2019.03.02 | 08:05

3

Тая не е ли същата която постоянно се хвали че тиквата я направил политик ??

2019.03.01 | 20:05

1

Специалиста по джендър - идеология

2019.03.01 | 22:07

2

Това си ти, нали?

Добави коментар

Водещи новини