Каракачанов с коментар за преименуването на улица в Крумовград на името на ст. лейтенант Николай Саръев

  • 01 март 2019 15:40

  • 2905
  • 5
Каракачанов с коментар за преименуването на улица в Крумовград на името на ст. лейтенант Николай Саръев
© Булфото (архив)

Призовавам общинските съветници от Крумовград да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Това се посочва в позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността за преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев.

Вицепремиерът Каракачанов отбелязва, че старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 г. загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала, Ирак.

По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества, затова всяка година на 27 декември – денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград. Тот допълва, че неотдавна е станало известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. 

"Както е известно територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от Министерството на отбраната безвъзмездно на местната община. С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица – странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град. Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието", се казва в позицията.

Според министър Каракачанов обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се е потвърдило.

"За мен като министър на отбраната на Република България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско войнство. Призовавам общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това", заявява той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2905 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.03.02 | 08:44

2

Ти в ред ли си бе "патриоте" ?? Как ще преименуваш улица на човек който е защитавал чужди интереси ???

Свилен

2019.03.02 | 17:57

5

тогава да почитам турчин, така ли?

2019.03.02 | 08:49

4

Шкембе войводата . ха ха ха

2019.03.02 | 08:47

3

Тоя откакто влезе във властта тотално изперка . Върви се лекувай !

2019.03.01 | 16:00

1

Браво.Бъдете достойни и отдайте почит към хората загубили живота си,служейки на България.

Добави коментар

Водещи новини