Парламентът прие отчет на НЗОК за 2017 г. 

  • 27 февруари 2019 14:32

  • 157
  • 0
Парламентът прие отчет на НЗОК за 2017 г. 
© Булфото (архив)

Парламентът прие Годишен отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2017 г. Гласуваха 96 народни представители, от които 91 бяха "за", а петима се въздържаха.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че през 2017 г. се отчита по-стриктно изпълнение на алгоритмите на клиничните пътеки, подобряване качеството на медицинската дейност и на работата при воденето на документацията и организацията в лечебните заведения. Като траен показател се очертава нарастването на разходите за лекарствени продукти, дължащо се на навлизането на нови, скъпи молекули. Отчита се и нарастване на броя на здравноосигурените лица, обърнали се към системата. Наблюдава се ръст и на броя на болните с редки заболявания. В тази връзка в отчета се посочва необходимост от създаване на специален /държавен/ фонд, който да подпомага финансирането на редките болести. Изтъкнато е предимството на стимулирането на медицинските специалисти към предписване на генерични лекарствени продукти чрез образователни програми за предимствата на генеричната политика. 

При дебатите Нигяр Джафер от ДПС попита какво става със здравно-осигурителния модел, който министъра на здравеопазването обеща да представи. По думите ѝ проблемите в здравеопазването се задълбочават и е необходим сериозен дебат. 

Според Павел Шопов от Обединените патриоти НЗОК трябва да премине към Министерството на здравеопазването. 

Работи се за преодоляване на част от проблема с недостига на общопрактикуващите лекари, каза в пленарна зала зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Работи се и по въвеждане на изисквания и критерии за проследяване качеството на лечение. Тези критерии се въвеждат за първи път в обхвата на Националния рамков договор и ще бъдат наш приоритет и през тази година, отбеляза тя. Ще се изработят стандарти по всички медицински специалности и правила за добра медицинска практика, каза тя. 

"В областта на лекарствата - от 2017 г. започва ръст на разходите за редки заболявания и онкологично лечение. Въвеждаме фармако-терапевтични ръководства, които до този момент не съществуваха по всички медицински направления и дейности за работа. Променя се и механизмът за оценка на здравните технологии, където ще се дава предвидимост и устойчивост в тригодишен период на навлизането на нови технологии и методи на лечение без това да създава риск за бюджета на касата", каза Начева. 

Въведохме регулация и спокойствие в сферата на европейските плащания, посочи тя. 

"Преодолели сме натрупаните просрочия. През настоящата и следващата година те ще бъдат елиминирани напълно. Има договори с съответните европейски държави за изплащане на тези задължения и няма отказ за лечение на нито един пациент в чужбина по смисъла на европейските правила и спогодби", каза Начева, цитирана от БТА. По думите ѝ се развива и информационната система на касата, която ще бъде част от Националната здравна информационна система. Създадени са предпоставки за подобряване на административния капацитет в касата чрез обособяване на система за финансово управление и контрол върху финансовите средства. Въведен е механизмът за ежедневно отчитане от страна на изпълнителите на медицинска помощ, каза още тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини