Парламентът ще продължи работа по промените в Закона за железопътния транспорт на второ четене

  • 22 февруари 2019 07:18

  • 182
  • 0
Парламентът ще продължи работа по промените в Закона за железопътния транспорт на второ четене
© Novini.bg

Парламентът ще продължи работа по промените в Закона за железопътния транспорт на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Народните представители започнаха второто четене на закона още вчера. Той е внесен от Министерски съвет и транспонира Четвъртия железопътен пакет на ЕС. Пакетът включва европейски директиви и регламенти. Целта на транспонираното европейско законодателство е да доизгради и да подобри функционирането на единното европейско железопътно пространство.

Чрез законопроекта се дават права на железопътните превозвачи на достъп при справедливи, недискриминационни и прозрачни условия до железопътната инфраструктура и до обслужващите съоръжения за извършване на всички видове железопътни услуги. В него е заложено, че железопътните превозвачи ще имат право да превозват пътници между железопътни гари, разположени в държави - членки на Европейския съюз, включително и на територията на България. Законодателят е предвидил случаите, когато това право може да бъде ограничено.

Съгласно текстовете това може да се случи, когато такъв превоз вече се извършва въз основа на договор за обществена превозна услуга и може да доведе до нарушаване на икономическото равновесие на сключения договор. На вниманието на депутатите се поставя и ратификацията на допълнително споразумение между Министерство на образованието и науката и Европейската организация за ядрени изследвания. В 11.00 часа е предвиден парламентарен контрол. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини