Екатерина Захариева прие учените от смесената комисия с Република Северна Македония

  • 21 февруари 2019 18:46

  • 373
  • 4
Екатерина Захариева прие учените от смесената комисия с Република Северна Македония
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на прие българските участници в смесената комисия от учени от България и Република Северна Македония, които я запознаха с резултатите от 4-ото заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

На приключилото вчера в Скопие заседание комисията постигна съгласие по текстове, с които предлага на двете правителства да бъдат чествани съвместно светите Климент Охридски и Наум Охридски, както и цар Саумил като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

Министър Захариева благодари на съпредседателя на Комисията професор Ангел Димитров и колегите му за постигнатото до момента и подчерта важната роля на работата им за прочита на общата история на двете държави.

Дълготрайно приятелство се крепи на здрави основи, посочи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

В срещата участва и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
373 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Как се прави

2019.02.21 | 20:23

1

Това се прави по сл. начин: комисията написва общ учебник по история за двете страни, в който са изчистени всички спорни моменти. Както е м/у Франция и Германия. И всичкото им шикалкавене приключва. Иначе няма Европейски съюз.И точка по въпроса. Нека после си лаят в медиите колкото искат. Гърците хубаво им извиха ръцете, а ние зяпаме отстрани и броим мухите. А тези сега ни клатят с тази комисия. Със Северняците трябва да се тропне по масата. Няма друг начин.

За общите празници

2019.02.23 | 14:44

4

Освен общо празнуване на нашата писменост 24 Май, св. Климент, св. Наум, цар Самуил и Илинденско-Преображенското въстания, би трябвало също заедно да честваме и Деня на Будителите, но не само с делото на Григор Пърличев, а на цялата плеяда будители и възрожденци (преродбеници) на българския национален дух в Македония - Паисий Хилендарски, Хаджи Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Неофит Рилски, Йордан Хаджи Константинов-Джинот, братя Димитър и Константин Миладинови, Кузман Шапкарев и т.н. !!!
И още нещо. За разлика от преекспонираните "споменици” и разкази в учебниците по история за „жертви на бугарския фашистички окупатор”,
в Бившата Югославска Република Македония няма нито едно изречение, нито един споменик за избитите десeтки хиляди техни съграждани с българско самосъзнание. Няма споменик дори на избитите без съд и присъда 1200 българи през Кървавия Божик на 1945 година, нито дори дума на покаяние за този геноцид !!!

Само с истината !

2019.02.23 | 13:30

3

За разлика от нашите мекушави политици, податливи на компромисни исторически формулировки, гръцките политици пипат здраво и необратимо !
На научния и политическия свят е добре известно, че до Балканските войни не е съществувала „македонска” нация и държавност и че славяноезичното население на географска област "Македония" като наследник на многовековна българска държавна и културна история е носител на българско самосъзнание, българска религиозно-духовна и езиково-писмена култура. С други думи, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА, А НЕ „ЗАЕДНИЧКА” С БЪЛГАРСКАТА !
Ние нямаме правни снования да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те още по-малко имат научно и правно (да не говорим за морално !) основание да подменят със задна дата идентичността на своите български предци и вековната им история ! Да, решенията на Берлинския конгрес поставят пред драматични изпитания българското население от Македония в борбата му за освобождение. Като елемент на тактически разногласия се раждат и първите кълнове на политически сепаратизъм, но неговият български характер е неоспорим. Историческата истината, уви, е, че настоящата "македонска" държавност, конституирана в Югославия през 1944 г., е продукт на целенасочено културно отродяване и сърбомакедонистки инженеринг !

стефан

2019.02.22 | 07:35

2

Тъй като нашата външна политика се прави в САЩ, в комисията ще правят каквото са написали ТАМ !

Добави коментар

Водещи новини