Галя Захариева: Правителството е инвестирало 13 млн. лв. в училища и детски градини в София област

  • 21 февруари 2019 12:02

  • 250
  • 0
Галя Захариева: Правителството е инвестирало 13 млн. лв. в училища и детски градини в София област
© ГЕРБ

България се нуждае от 100% грамотно население.

Това заяви заместник - председателят на Комисията по образование и наука в 44-то Народно събрание Галя Захариева, която участва в платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом” в Самоков, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Захариева каза още, че за разлика от 2007 г., когато учителите бяха по „седянките”, днес, 12 години по-късно те вече не са сами, защото зад тях стои държавата.

„Когато се говори за Европа си казваме, че тя е далеч и затова често се чуват приказки, че европейските избори са маловажни, но те поставят едно важно начало. В крайна сметка нещата в Европа се решават на базата на политики, а тези политики се определят представителите, които излъчваме ние - европейските граждани. Част от тези политики са свързани с редица европейски програми, които дават възможност за развитие на образованието”, заяви Галя Захариева и допълни, че освен средства от Европейския съюз в последно време българското правителство е инвестирало над 13 милиона лева в училища и детски градини на територията на София област, като при това никога не е делило общините на наши и чужди.

Галя Захариева заяви подкрепата си към иновативните училища и подчерта, че иновацията трябва да бъде неизменна част от българското образование. Тя изреди редица успехи в образователната сфера, но бе категорична, че трябва да се продължи с надграждането на постигнатото до този момент. Българският учител трябва да е креативен, да бъде мотивиран да работи и да има възможност за развитие, завърши Захариева.

На свой ред заместник – министърът на образованието и науката Деница Сачева заяви, че образованието е тема, която обединява всички. Тя сподели, че в образователната система предстои да бъдат инвестирани почти 2 милиарда и 400 милиона лева, като от тях милиард и 300 милиона ще бъдат заделени за двойно увеличение на учителските заплати до края на управленския мандат, други 700 милиона ще бъдат усвоени за подобряване на материалната база в учебните и детските заведения, а над 400 милиона са предвидени за дигитализация и иновативни технологии. „Основен приоритет в образованието остава привличането на млади хора в бранша. Да бъдеш учител е не само професия, а призвание и остава за цял живот”, категорична бе Деница Сачева.

В гражданският диалог по тема образование участваха още областният координатор на ГЕРБ – София област и зам.-областен управител на София област Галя Георгиева, народният представител от ГЕРБ – София област Валентин Милушев, началника на РУО София – регион Росица Иванова, както и директори, учители и хора, свързани с образованието от общините Долна баня, Ихтиман, Костенец и Самоков, които имаха възможност да зададат своите въпроси.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини