Граждански диалог „Европа в нашия дом” по тема регионално развитие се проведе във Видин

  • 20 февруари 2019 10:55

  • 175
  • 0
Граждански диалог „Европа в нашия дом” по тема регионално развитие се проведе във Видин
© ПП ГЕРБ

За добрата регионална политика е необходима не само политическа воля, но и добра координация между местна и държавна власт, активно гражданско участие, ангажираност на бизнеса и неправителствения сектор. Това каза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който взе участие в събитие от платформата Граждански диалози „Европа в нашия дом”, което се проведе във Видин. В събитието взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, кметът на община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Владимир Тошев изрази задоволство, че дискусионният форум, с акцент върху регионалната политика и ролята на европейската солидарност, стартира именно от Видин. „Тук са представители на местната власт, на бизнеса, на неправителствения сектор. Вие най – добре знаете, че без европейската солидарност, много от важните за населените места проекти, които са реализирани и се реализират, нямаше да се случат. На всички ни е ясно, че за развитието на регионите е необходим значителен финансов ресурс и именно средствата от еврофондовете са сред основните източници за финансиране”, посочи народният представител от ГЕРБ. Той подчерта важността на регионалното развитие в Европейския съюз. „Регионалното развитие е един от приоритетите на Съюза, затова съм сигурен, че и всички кметове на общини, и представителите на бизнеса посрещнахте със задоволство новината, че в следващия програмен период 2021-2027 година България може да разполага с ресурс от 18 млрд. лева, което е рекорден за страната ни бюджет. Това е увеличение с над 3,5 млрд. лв. и е наистина голям успех на нашите евродепутати”, каза още Владимир Тошев. Като „добра новина” определи народният представител от ГЕРБ фактът, че в следващия програмен период ще бъде улеснен достъпа до финансиране и ще се намали административната тежест по кандидатстването и реализирането на проектите. Владимир Тошев бе категоричен, че регионалната политика има за цел да подкрепи икономическия растеж, устойчиво развитие, конкурентоспособността на бизнеса и създаването на работни места. Сред водещите принципи в ЕС е солидарността и нашата задача е да се възползваме по най – ефективният начин от нея, посочи Владимир Тошев. Работим много и имаме какво да покажем, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

През тази година ще продължи обновяването на българските градове с финансиране от ОП „Региони в растеж”. Бяха създадени три фонда за градско развитие, които управляват около 600 млн. лв. От тях над 200 млн. лв. са за Северна България. Добрата новина е, че в края на 2018 година постъпиха първите проектни предложения. Едно от тях е за реставрация и адаптация на Синагогата във Видин и превръщането ѝ в културен център. Изключително добър проект, за който поздравявам община Видин. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно. Тя призова общините да бъдат активни и да участват с проекти, които отговарят на потребностите на хората. В отговор на въпрос „политически оцветени ли са санкциите по европроектите, които налага управляващият орган” Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно бе категорична, че санкциите „нямат цвят”. Тя призова общините да бъдат прецизни в работата си по европейските проекти. „Преценявайте внимателно новините, които чувате. Отсявайте фалшивото, популизмът и политическите внушения”, призова министър Аврамова. Министърът на регионалното развитие и благоустройство коментира и напредъка по проекта за пътя Видин – Ботевград. Тя бе категорична, че се работи в синхрон с общините. „В момента се подготвя обществена поръчка за участъка от Видин до Ружинци, която ще бъде обявена през пролетта”, съобщи Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

„Хората оценяват ползите от регионалната политика по влиянието, което тя оказва на качеството им на живот. А това означава добра жизнена среда, качествено образование и здравеопазване, чиста околна среда. Европейските средства помагат на общините да реализират именно такива проекти”, посочи в своето изказване кметът на Видин Огнян Ценков.

Областният управител Албена Георгиева акцентира на факта, че в настоящия програмен период, който е към края си, безвъзмездната финансова помощ по оперативни програми за област Видин е на стойност 88 419 445,84 лв. „Средства, които подобряват облика на населените места в областта” категорична бе Георгиева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини