Правно допустимо ли е да се вкарват промени в Изборния кодекс след приемането му на второ четене?

  • 20 февруари 2019 08:43

  • 432
  • 0
Правно допустимо ли е да се вкарват промени в Изборния кодекс след приемането му на второ четене?
© Булфото (архив)

Ситуацията с Изборния кодекс е твърде необичайна, но правно допустима, заяви днес пред БНР Явор Нотев, член на правната комисия на парламента и депутат от коалицията „Обединени патриоти“.

„Твърде необичайната ситуация се породи от това, че са внесени промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди срока от 15 дни , в който президентът трябва да наложи вето или да публикува закона“, обясни Нотев. „Това обаче е правно допустимо, тъй като законът не разглежда подобна възможност, но изрично не я забранява“, посочи той и разясни: „Има една особена хипотеза, която ограничава възможностите да бъде гледан законопроект, но при нея става дума за случаите, когато закон, отхвърлен по повод на президентско вето и не получил достатъчна подкрепа, след това без съществени изменения и без изчакване на срок от 3 месеца да бъде внесен в деловодството на парламента“,

Според него бързането на ГЕРБ с промените в Изборния кодекс не е заради евентуално вето на президента Румен Радев, който нарече закона „стремеж към служебна победа“ на управляващите. „По-скоро говорим за политически ход и послание, което трябва да върне изборната битка в една относително нормална форма на честно състезание“, каза Нотев.

Явор Нотев отказа да се ангажира с прогноза как трите партии в коалицията „Обединени патриоти“ ще се явят на вота през май.

Последвайте канала на

Десислава Станева
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини