Връща се името Цариброд

  • 15 февруари 2019 18:03

  • 1865
  • 3
Връща се името Цариброд
© Фейсбук

Утре на сградата на общината в Цариброд ще бъде поставена нова официална табела. На нея на сръбски език ще бъде изписано „ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД”, а на български език „ОБЩИНА ЦАРИБРОД”.

Това написа на личната си страница във Фейсбук премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Ето какво още сподели той:

"Двете наименования ще имат еднаква сила на официална употреба. Радостен съм, че за първи път от 1951 г. насам, на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името „Цариброд”. Постигнахме този исторически пробив след редица продължителни усилия. Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име. Честитя на всички българи от двете страни на границата, че отново ще наричаме това прекрасно място "Цариброд".

Припомняме, по признаването на правата на българите в Западните покрайнини се работи още от 2017 година, когато Димитър ГлавчевДимитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в (тогава председател на Народното събрание) запозна президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд. Председателят на парламента информира президента, че при разговорите си с представителите на българското национално малцинство са били поставени от тяхна страна няколко въпроса.

Преди няколко дни МВнР съобщи, че "Община Цариброд и Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Република Сърбия организират кръгла маса "Употреба на традиционните названия и вписване в Гражданските регистри на числящите се към националните малцинства". Форумът ще е на 16 февруари 2019 г., събота, в 10.00 ч. местно време (11.00 ч. българско време) в Спортната зала на град Цариброд (Димитровград).

По-рано днес Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г беше удостоен с „Орденът на Република Сърбия" от сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., a миналият месец българите в Сърбия получиха право да ползват окончанията на женските фамилни имена.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1865 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.16 | 05:56

2

ГОЛЯМ УСПЕХ,ДОКАТО ХОРАТА НЯМАТ ЗА ЯДЕНЕ.МНОГО ГИ ИНТЕРЕСУВА КАКВО ЩЕ ПИШЕ НА ТАБЕЛАТА,КОГАТО СА ГЛАДНИ.ИНАЧЕ ГОЛЯМО ХВАЛЕНЕ,ЩЕ КАЖЕШ,ЧЕ СЪРБИТЕ НЕ САМО МУ СМЕНИХА ИМЕТО,А И ГО ОТСТЪПИХА НА БЪЛГАРИЯ.НИЩО ОСОБЕНО НЕ Е СТАНАЛО.ИМЕ СЕ СМЕНЯ ЗА 3 МИНУТИ.

2019.02.16 | 10:25

3

Браво, по глупав коментар трудно се измисля.

Умник Гюро

2019.02.15 | 22:36

1

Къде сте бе, мамата ви мръсна, комунистически п.утки... Дето се мъчите да ни унищожите... България ще е вечна!

Добави коментар

Водещи новини