НС вдигна праговете за преференции на парламентарни и евроизбори

  • 14 февруари 2019 22:34

  • 4628
  • 7
НС вдигна праговете за преференции на парламентарни и евроизбори
©

По-високи прагове за преференциите на парламентарните и европейските избори гласуваха депутатите на второ четене с промените в Изборния кодекс.

Предложението бе дискутирано близо три часа. Едва след 19 ч. се стигна до деликатния въпрос за прага на преференцията, който от 7 – 8 хиляди гласа се покачва до над 100 хиляди – нещо трудно постижимо, за да е ефективно.

Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е 5%, а за европейски парламент – 7%. Предложението на ДПС за преференциите предвижда те да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

От ПГ "Обединени патриоти" заявиха, че ще подкрепят евентуално президентско вето по темата. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", заяви по време на дебата, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. "Ще гласуваме против направените предложения", увери той.

Явор Божанков от БСП заяви, че с предложението на ДПС тотално се обезсмисля преференцията заради завишаването на квотата, необходима за разместване на листата. По думите му, ако досега в област Велико Търново за един кандидат за депутат са били нужни около 2000 – 3000 преференции, то с новите изисквания, биха били нужни 15 000, а за евродепутат – над 150 000 преференции.

Антон Кутев определи предложението на ДПС като "отказ от преференции" и "груба политическа грешка".

Александър Симов продължи като изтъкна, че посегателството срещу преференцията е "политическо престъпление". "Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания", коментира Симов. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: "Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат – говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?".

Избраният с преференция Спас Гърневски от ГЕРБ защити промяната на правилата.

Хамид Хамид защити предложението като изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия.

Съпартиецът му Йордан Цонев определи преференцията не като "гласуване за личности", а като "най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот". Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100, съобщи БТВ. Редакционното предложение бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Депутатите отхвърлиха предложението на народните представители Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и Хамид Хамид във всяка секционна избирателна комисия да се поставят камери за онлайн наблюдение.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4628 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Васил Манолов

2019.02.15 | 12:21

7

Защо ли въобще е тази преференция? След като кандидатите са "наредени" от централите на партиите има ли смисъл да ги разместваме? Те не са се явявали на изпит пред нас да ги знаем един по един колко струват като качество и какво смятат да правят в европарламента. Достатъчно е да целуват образа на лидера и да бъдат нагласени в списъците.

2019.02.15 | 11:36

6

Лудост е това.Преференциалният глас се губи.Прага с подобен резултат е невъзможен дори за силно разпознаваем кандидат.Демократичният сегмент се губи.

2019.02.15 | 08:45

5

ГЕРБ откакто са във властта управляват с ДПС .Имат си министри ,финасов регионално развитие ,иминистър в председател в сянка в сараите

.

2019.02.15 | 02:06

4

Ама какви преференции, хората искат да гласуват за личности а не за тъипите ви партиини листи наредени с мутри.

Мария

2019.02.15 | 00:53

3

Търся зрители на моя стриптийз - xxxsingle.xyz/maria
Момиче, на 26 години. Напиши и вземи VIP

Определено

2019.02.14 | 22:48

1

Иде време за революция.Герб паднаха максимално ниско с прегръдката си с дпс.Жалки отрепки.Гнусни властолюбци и крадци.

2019.02.14 | 22:56

2

За революция - не зная, ама за "мачкане" на помияри и родоотсъпници със сигурност! ДОСТА Е!

Добави коментар

Водещи новини