Правната комисия отхвърли предложения на БСП и ДПС за промени в ИК

  • 13 февруари 2019 16:50

  • 1595
  • 5
Правната комисия отхвърли предложения на БСП и ДПС за промени в ИК
© Novini.bg

Народните представители от Правна комисия отхвърлиха предложенията на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и група народни представители за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци.

Окончателното решение по текстовете на Изборния кодекс ще бъде взето от пленарна зала. Депутатите първо отхвърлиха текста, свързан със създаването на публичен регистър на избирателите, а след това гласуваха и другия текст, предложен от опозицията, свързан с него. Правна комисия отхвърли предложението в срок до 28 февруари 2019 г. общинските администрации да предадат на ЦИК избирателните списъци с гражданите, упражнили свето право на глас в парламентарните избори от 26 март 2017 г. От опозицията искаха още в срок до 20 март 2019 г. ЦИК да извърши проверка на данните в списъците с данните в регистъра на населението и да ги актуализира.

"Идеята за активна регистрация на избирателите, която сега предлагат БСП, бе отхвърлена от Конституционния съд", заяви председателят на Правна комисия Данаил Кирилов по време на дебатите по предложението на Нинова, предаде репортер на Novini.bg.

Според Кирилов няма смисъл да се внушава на гражданите, че това е способ за активна регистрация. Данаил Кирилов допълни, че по предложение на управляващите във връзка с последиците от задължителното гласуване са предвидили такъв режим за опционална възможност избирател, ако е отпаднал от изборния списък, по всяко време да бъде включен.

„Спомнете си, че по искане на омбудсмана Мая Манолова този текст беше внесен в КС, като беше отхвърлен“, допълни още той.

Основното предложение на ДПС бе за по-широко гласуване извън страната и видеонаблюдение на изборния процес. От ДПС предлагаха и отпадане на принципа на уседналост при местните избори, но то също бе отхвърлено. Депутатът от ДПС Хамид Хамид отчете, че в момента извън България живеят над 2 млн. българи. 

„С предложението ни целим премахването на ограничението на секции извън България и извън територията на ЕС. Смятам, че българските граждани, където и да се намират по света и извън ЕС, също имат право да гласуват“, допълни Хамид.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков заяви, че няма експертизата на българите в чужбина, които са пряко засегнати от този текст.

„Нито на тези от Турция, нито на тези в САЩ. Нямаме становище на ЦИК“, допълни Зарков и отчете, че БСП ще се „въздържи“ по този текст.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1595 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
аз

2019.02.14 | 02:27

5

Духайте Супата ,червени мекерета! Ходете да си ударите по една братска прегръдка и педалска целувка с догановците на орлов мост!

2019.02.13 | 19:04

4

Защо толкова се страхуват управляващите начело с Цветанов да гласуват в парламента нова ЦИК при положение,че сегашната е с изтекъл мандат и защо се опитват да ни убеждават,че това не е толкова важно,защо искат комисиите да вземат решения с обикновено мнозинство,а не както беше до сега,това е нарушение на закона и това е факт,закони които се приемат от НС и може би показва едно,че за управляващите няма закони,а има интереси, председателя на правната комисия депутата Кирилов трябва да си скъса дипломата като юрист и тогава да говори само като политик в интерес на партията си

2019.02.13 | 18:21

3

Юридическото образование на Кирилов явно не му позволява да разбере,че законите са създадени от НС да се спазват,а не да обслужват интересите на отделни партии,в случая на ГЕРБ,наистина е добре да се проверят списъците,а не в запустели къщи да има регистрирани срещу избори по 20 човека ,но знае ли се,това може да е от интерес на управляващите и затова да го отхвърлят

LindaCouch

2019.02.13 | 18:19

2

Изкарвам над $ 7k на месец на непълно работно време. Непрекъснато чувах други хора да ми казват колко пари могат да направят онлайн, така че реших да погледна в него. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.

Тук започнах.............>>>>>> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m

Умник Гюро

2019.02.13 | 17:14

1

Никой няма да се занимава с болшевишки глупости и анадолски дьонмета.

Добави коментар

Водещи новини