Дончев за Каракачанов: Между партньори не е хубаво да има ултиматум (видео)

  • 13 февруари 2019 08:48

  • 1770
  • 3
Дончев за Каракачанов: Между партньори не е хубаво да има ултиматум (видео)
© Кадър: БНТ

Всеки може да си коментира каквото пожелае по тази тема, все пак живеем в демократична държава. Аз обаче ще коментирам тогава, когато приключи разследването на компетентните  служби, иначе всичко друго би било спекулация от моя страна. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник относно въпрос по казуса "Гебрев".

Вицепремиерът не изключи възможност руска намеса на Европейските избори, като все пак увери, че държавата ни този път е по-подготвена за потенциална кибератака.

,,Опити за саботиране на изборник процес има. Говоря за кибератаката от 2015 година, но нямам представа кой е нейният автор, не мога да рециклирам предположения. Разбира се, има рискове отново да се случи подобна атака, но смея да твърдя, че сега сме по-подготвени, отколкото преди 4 години. Все пак не желая да давам абсолютни гаранции в това отношение, защото това би означаво да кажа все едно "Ела, Вълчо, изяж ме!'', коментира вицепремиерът.

По думите на Дончев не трябва да има никакви съмнения от страна на обществото по време и след изборния процес, защото това би довело до тежка конституционна криза.

По темата с изтичащия мандат на ЦИК вицепремиерът заяви, че би било голяма авантюра да се проведат избори в момент, когато целият състав на комисията е сменен с нов.

,,Представете си да се готвите за презокеански полет, управляван от пилот, който е сравнително нов и без богат опит. Ще ви бъде притеснено. Така че нека този състав да бъде отговорен за евровота, а пък за местните избори през есента бихме могли да имаме частично нов състав на комисията. Но като цяло тази тема с изтичащия мандат на ЦИК не бива да се превръща в тема на политическа истерия'', обясни още Дончев.

Относно промените в Изборник кодекс Дончев изтъкна, че винаги преди избори хрумват нови идеи, обаче отчете, че това не е добра практика. Той добави също така, че ако някой има съмнение за честността на изборите, винаги може да обжалва резултата.

По отношение на думите на вицепремиера и военен министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, че е готов да си подаде оставката, ако от ГЕРБ не подкрепят концепцията му за интеграция на циганите, Дончев поясни, че подобни ултиматуми не са в интерес на коалицията.

,,Никога между партньори не е хубаво да се работи с ултиматум. Задължително е да текат разговори по темата с интеграцията на ромите. Това е въпрос, който трябва да бъде обществен, отколкото политически. Защото интеграцията в съзнанието на масовия българин битува като нещо, което ни е донесено отвън, което ни е наложено от Европа. Ето защо има три основни подхода, с които трябва да започне интеграцията им, и това са: образование, образование и образование. Едва след това можем да мислим за жилищната им политика, за здравеопазването и т.н. Изключително тежка и болезнена тема са т. нар. гета. Смятам, че е редно да има програма, където поетапно цялото незаконно строителство да се ликвидира'', заключи вицепремиерът Дончев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1770 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петър

2019.02.13 | 11:13

3

...Но ако не се върши работата заложена в концепцията и програмата,то се предприемат и такива мерки!

2019.02.13 | 10:28

2

Празна кратуна герберска .Сравнява цик с пилоти зад екеана и др.глупости .Има закони които се спазват .Не ги ли спазваш наказан си и пред съд .Това е положението подлог такъв

2019.02.13 | 10:08

1

С две думи за ГЕРБ е по-изгодно керванът да върви, а ..... циганите да гласуват за тях. Образование, време за "интеграция", поетапно.... всичко това е някъде в далечното бъдеще. А битите, ограбените, изнасилените, убитите, са косвени и допустими жертви по пътя на "интеграцията".

Добави коментар

Водещи новини