Нено Димов призова общините да работят за преход към кръгова икономика

  • 12 февруари 2019 19:00

  • 459
  • 2
Нено Димов призова общините да работят за преход към кръгова икономика
© Булфото (архив)

Общините да започнат да работят за прехода към кръгова икономика и адаптация към промените в климата, призова министърът на околната среда и водите  Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе на форум „Европейски, национални и местни приоритети“ в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

Той посочи, че това ще бъдат основните приоритети в новия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Идеята на кръговата икономика е да се оползотворява възможно най-голямо количество от отпадъците като се превръща в суровина или енергия и да се намали до минимум количеството на депонираните отпадъци.

„Това е нещо съвсем ново, което ще промени коренно мисленето на хората по отношение на икономиката.  Затова в следващия програмен период ще направим всичко възможно да осигурим ресурса, който ще подпомогне този еволюционен проект“, каза министър Димов.

По отношение на климатичните промени според министър Димов трябва да мислим как да се адаптираме към тях, като се изграждат системи и съоръжения, които да посрещат по-големия интензитет на валежите. Той посочи че според данни на НИМХ общите количества на валежите са същите през последните години спрямо предишните периоди, но интензитетът им е по-голям. Затова трябва да мислим как язовирите и речните корита ще поемат тези количества, обясни министърът.

Извън тези два нови приоритета не се очаква Европейската комисия да промени революционно оперативните програми.

„Със сигурност ще продължат инвестициите в сектори като опазване чистотата на атмосферния въздух и пречистване на отпадните води, но очакваме да има коренно различен подход в тяхното прилагане – например не просто да използваме водата и след това тя да бъде замърсена, а и как след това да я пречистим, за да стане използваема отново“, заяви министърът.

Към 31 декември 2018 г. по ОПОС 2014-2020 г. няма загуба на средства, което е много важно, защото това са пари, които остават в общините, каза още министър Димов. „По програмата са обявени 36 процедури за 3,5 млрд. лв., като в момента се изпълняват договори за 1,69 млрд. лв., или повече от половината от ресурса“, обясни Димов.

Той изрази надежда, че през следващите години усвояването ще се увеличи, защото това е начинът, по който българските граждани ще усетят резултата от оперативната програма и от работата на общините.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
459 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.12 | 19:26

2

Боже, боже нашите първобитни общинари дето освен да си уреждат своите роднини и да покрадват щели да правят кръгова икономика хаха

2019.02.12 | 19:25

1

ХАХА ВСЕ ЕДНО ДА ГИ ПРИЗОВЕ ДА ПОЛЕТЯТ ДО МАРС

Добави коментар

Водещи новини