Захариева за позицията за Венецуела: Когато си член на ЕС, не може да мишкуваш (видео)

  • 10 февруари 2019 20:04

  • 2162
  • 31
Захариева за позицията за Венецуела: Когато си член на ЕС, не може да мишкуваш (видео)
© Канал 3

Считам, че е почти задължително министърът на външните работи и президентът да се виждат веднъж на няколко месеца или веднъж месечно, например. За съжаление не ни се отдава. За да има диалог, трябва и двете страни да го искат. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Беновска пита" по Канал 3 по повод разнобоя между президентството и правителството за позицията за Венецуела.

По Конституция правителството осъществява външната политика на държавата. Президентът подписва договори, има задължения за посланиците. В случаите, в които не успеем да убедим президента, правителството има пълното право да заеме позицията, която прецени, каза Захариева.

Конкретно за Венецуела тя обясни, че народът на страната трябва да избере кой ще е президент и именно това гласи позицията на правителството.

Не се месим в политиката на Венецуела, категорична бе Захариева.

Относно информациите, че венецуелската власт прехвърля пари в България, тя обяви, че се прави проучване, но обясни, че не може да навлиза в подробности по темата, но до няколко дни ще има резултат.

Тя обяви, че през тази година ще има сериозни ротации на посланиците. Разясни и каква точно е процедурата и изтъкна, че конкретно посланикът в Русия е бил предложен от Румен Радев.

Поех ангажимент към президента и го изпълнявам. Процедурата е министърът предлага на правителството, то решава и президентът подписва. За посланика в Москва имаше предложение на правителството, за което президентът не се съгласи. Той предложи настоящия, каза министърът на външните работи.

Тя обясни, че работи по въпроса да се разкрие консулство в Барселона, както и българско посолство в Чили и някои държави в Африка, които обаче предпочете да не спомене.

На външната политика за мен една от основните задачи е да подпомага бизнеса. Тя не е чисто политическа, каза още Захариева относно обвързването на политиката с икономиката покрай планираното откриване на посолство в Саудитска Арабия.

Относно решението за закупуването на американски изтребителия F-16 тя каза: "Процедурата е прозрачна, дълга и тежка. В крайна сметка ние не си купуваме хартия. Първо за мен най-важното е техниката да бъде съвместима с партньорите в НАТО и най-вече с нашите съседи. За нас е важно кое най-доброто от това, което може да си позволим".

Политически натиск и намеса няма. Нашият избор е да изберем най-доброто за България, категорична бе Захариева.

Тя говори и за проекта "Турски поток", като изтъкна, че е важно България да не бъде заобиколена от него и правителството работи активно това да не се случи. Македония трябва да докаже, че може да живее в добросъседство с държавите около себе си. Трябва да има здрави основни, а здравите основи се градят около истината за миналото ни, каза още вицепремиерът относно опасността от изопачаване на историята, като обясни, че това ще бъде избегнато чрез Договора за добросъседство.

Тогава, когато си член на Европейския съюз и искаш да бъдеш там, не може да мишкуваш и да се криеш, каза още Захариева, като се върна на темата на Венецуела и обвиненията, че позицията на правителството е преписана.

Аз не виждам минуси от членството ни в ЕС, виждам само плюсове, допълни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2162 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
ХанкоБрат

2019.02.11 | 11:11

31

Кога ще започнем да спазваме конституцията? Там ясно пише - смърт за националните предатели!

2019.02.11 | 09:26

30

Тогава целувайте им задните части на глупаците от Брюксел Най - некадърния министър до сега .

Умник Гюро

2019.02.10 | 23:11

19

Ами народът най-накрая поумня: за всички е ясно, че Фатмака Радев е първия български президент - национален предател.

2019.02.11 | 08:23

29

педал- гюро пак изпълзя от дупката

МОДЕРАТОРСКИ ПЕДАЛ

2019.02.11 | 02:17

23

СЕРЕШ ВСЕКИ ДЕН ,ЕДНИ и СЪЩИ ЛАЙНА ТУК.

Diabolic

2019.02.11 | 02:01

22

И майка ти е курва ама те е изсрала нали говньо?

2019.02.11 | 08:11

27

А според мен пък когато твърдиш,че си суверенна държава,нямаш право раболепно да обслужваш чужди интереси...щото видиш ли си някъв член...!

стефан

2019.02.11 | 07:54

26

Захариева Вие/ ГЕРБ/ се държите като мишлета пред САЩ ! Първо международното право и тогава ЕС!Като външен министър ТРЯБВА да знаете това!

2019.02.11 | 05:44

25

КАК ДА НЕ МОЖЕ ДА МИШКУВАШ,КАТО ТАЗИ ОЧАЛАТАТА МИ ПРИЛИЧА НА СИВА МИШКА.НО МИ СЕ СТРУВА,ЧЕ Е ПО МАЛОДУШНА ДОРИ И ОТ НЕЯ.

Гроб --са корпоративна крадлива банда

2019.02.11 | 02:22

24

и затова работят на принципа на глутницата.

Аз

2019.02.11 | 01:15

21

Мишката е външния министър и останалата паплач в правителството. Каквото им наредят, това правят!

Справедлив

2019.02.11 | 00:18

20

При условие, че президентът ни има доказано повече интелект от хората във властта и колкото всички интернет тролове взети заедно, аз го подкрепям. През кухите ви главици не протичат мисловни процеси, за да разберете защо Радев стои зад позицията си. Има и мирни начини да се реши проблемът във Венецуела и Радев съвсем отговорно е взел мъдро решение. Западните държави умират културно, защото се управляват от бъдещи безполови поколения и вечно мрънкащи едноклетъчни, намиращи скрит расизъм в белия цвят. Типично по български се плюят качествените хора и се защитават вредните. Интернет троловете са тъжни самотници без личен живот...

Добави коментар

Водещи новини