Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за водите

  • 08 февруари 2019 10:57

  • 301
  • 0
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за водите
© Novini.bg

На първо четене отпадна таксата за водовземане от воден обект за аквакултури и свързаните дейности и таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в съоръжения включително при биологично отглеждане.

Това стана с приетите с 89 гласа "за", един "против" и 37 "въздържал се" промени в Закона за водите, внесени от ГЕРБ. Авторите подчертават, че предложенията са направени във връзка с настоятелните искания на браншовите организации в сектора.
Отпада и задължението за монтиране на измервателни устройства, които отчитат обема на отнетата вода при водовземане от повърхностен воден обект с цел аквакултури, когато водите се връщат в първоначалния водоизточник или в неговия водосбор. За отнет при водовземането обем на водата ще се счита обемът, посочен в издаденото разрешително. Според вносителите по този начин ще бъде премахната една сериозна финансова и административна тежест върху малките рибопроизводители, които са около 80 процента от общо регистрираните.

Дебатът в пленарната зала беше около освобождаването на рибопроизводителите от такса за водовземане и на тяхното задължение да монтират измервателни устройства, което би довело до неограничено и безконтролно ползване на водата, несъобразено с разполагаемите водни ресурси. От ДПС подчертаха, че не бива да се допуска неравнопоставено положение както между отделните производители на риба в зависимост от начина на производство, така и спрямо останалите ползватели на вода от водни обекти. Настояха за ясен финансов разчет за икономическия ефект от прилагането на законопроекта. Бюрхан Абазов обърна внимание, че водата в реките е публична държавна собственост и за ползването й следва да се плаща. С предложените промени един кръг стопански субекти ще бъдат поставени в привилегировано положение спрямо останалите ползватели на водни ресурси, което представлява нерегламентирана държавна помощ, смята той.

Помага ли това да искаме да създадем неконкурентни предимства като премахваме регулации, коментира и Атанас Костадинов от БСП. За пръв път виждам чрез законодателни промени да се иска нарушаване на европейското законодателство, с предложенията се нарушава рамковата директива за водите, нарушава се принципът за равнопоставеност на икономическите субекти, на принципа "замърсителят плаща", бяха част от забележките му към проекта.

Спекулира се с т.нар замърсяване - няма сериозен доклад за нарушения на нито едно от дружествата, които произвеждат риба, затова не виждам защо те да плащат такса без да замърсяват, обясни Иван Вълков от ГЕРБ, който е и един от авторите на предложенията. Той даде примери с Турция, Гърция, Румъния, Полша, Хърватска, където производителите на риба и аквакултури не плащат такси. Голяма част от тях вече са на нашия пазар, трябва да защитим родния бранш, обоснова се вносителят.
Плаща този, който действително замърсява, плаща за обем, и ако няма измервателен уред, се плаща максималния обем, подкрепи го председателят на земеделската комисия и съвносител Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. Тя и председателят на комисията по околна среда Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва обещаха работна експертна група между двете четения да изчисти текстовете.

Последвайте канала на

БТА
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини