Парламентът прие промени в Закона за животновъдството

  • 31 януари 2019 11:56

  • 350
  • 0
Парламентът прие промени в Закона за животновъдството
© Novini.bg

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за животновъдството. 

Основните промени са свързани с получаването на разрешение за извършване на развъдна дейност, което се издава на признати развъдни организации, с одобрени развъдни програми. Прецизирани са условията и редът за признаване на организация за развъдна и за одобряване на развъдна програма. За целта, до министъра на земеделието, храните и горите ще се подава общо заявление. С един месец се удължава срокът, в който сформирана за целта комисия следва да разгледа подадените документи.

Следващата група промени е свързана с прецизиране на функциите и правомощията на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Предвидено е агенцията да създаде и поддържа база данни за произхода на мъжките разплодни животни, установен със зоотехнически сертификат или чрез ДНК анализ. 

Според първоначалния текст лабораторията към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството е трябвало да осъществява дейност само по отношение на местните породи, но с окончателно приетите разпоредби се дава възможност всички породи в България да бъдат обхванати от този ДНК анализ.

Националният съвет по генетични ресурси е органът, който ще удостоверява статуса на местните породи като застрашени, предвиждат още текстовете.

Според закона предлагането на чистопородни разплодни животни, хибриди, сперма, яйцеклетки и ембриони на територията на Република България се извършва при наличие на зоотехнически сертификат. При предлагане на пазара на регистрирани еднокопитни те се придружават от идентификационен документ (паспорт).

Който предлага на пазара на Република България чистопородни разплодни животни, еднокопитни, хибриди, сперма, яйцеклетки и ембриони в нарушение на горепосочените изисквания, се наказва с глоба от 1000 до 1500 лв. или с имуществена санкция в размер от 1500 до 2000 лв., записаха с промените депутатите. Развъдна организация, която издаде в нарушение зоотехнически сертификат или идентификационен документ, ще се наказва с имуществена санкция в размер от 1500 до 2000 лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини