Захариева: България призовава за бърза демократизация във Венецуела

  • 25 януари 2019 12:24

  • 1101
  • 7
Захариева: България призовава за бърза демократизация във Венецуела
© Novini.bg (архив)

Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя призова да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент, така че да може участниците в тях да имат равен старт.

Захариева припомни, че по време на демонстрациите е имало доста задържани лидери на опозицията, депутати и граждани.

,,Призоваваме за спазване на демократичните стандарти и ненасилие срещу демонстрантите'', посочи Захариева и допълни, че венецуелците имат право по демократичен път да изразяват своите политически и граждански права. 

Вицепремиерът изтъкна още, че трябва и да се пазят каналите за комуникация, тъй като във Венецуела има един милион европейски граждани, повечето венецуелци са с двойно гражданство, основно испанско, португалско, италианско.

,,Неслучайно много пъти Съветът и външните министри на ЕС са обсъждали ситуацията там'', обясни тя.

България като част от европейското семейство счита, че националната асамблея е легитимно избран демократичен орган. Изборите за президент през миналата година повдигнаха много съмнения за нарушения и неспазване на демократичните стандарти, коментира външният ни министър.

Захариева отбеляза, че ситуацията във Венецуела е изключително тежка и напрегната повече от година. Хуманитарното положение също било нелеко - над 2,5 млн. бежанци-венецуелци имало в съседните държави, а по неофициални данни са над 4 милиона.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1101 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Аз съм

2019.01.29 | 06:17

7

Така е като не си пиете редовно хапчетата...

Ан сп

2019.01.25 | 17:45

6

И ние имаме 2милиона емигранти , значи и при нас няма демокрация. Кой ще призове и в територията да се провеждат демократични избори и да се зачитат резултатите от референдумите. Кога кликата ще бъде свалена и осъдена?

Видяла жабата, че подковават коня, и вдигнала крак

2019.01.25 | 15:07

5

Къде си вре задника тази магарица? Когато атовете се ритат, магаретата да стоят настрана, че ще им изпати задника!

2019.01.25 | 13:54

4

Кои сте вие да настоявате ?? Кой ли ви бръсне за нещо .

Наблюдател

2019.01.25 | 13:45

3

Това недуразумение кой го назначи за Минисър на Външните работи ? До сега не прочетох или чух и едно свястно политическо изказване, отговарящо на поста, който заема.
Преди около година имаше избори и Мадуро е избран за легетимен президент. До сега Захариева не е казала, че проведените избори тогава са нелегитимни.

Пепе

2019.01.25 | 13:04

2

Сменете хапчетата

Budaland

2019.01.25 | 12:57

1

А България кога, евентуално след Венецуела ли?

Добави коментар

Водещи новини