Правителството одобри 14 нови защитени специалности от професии с очакван недостиг на пазара на труда

  • 27 декември 2018 11:45

  • 1012
  • 2
Правителството одобри 14 нови защитени специалности от професии с очакван недостиг на пазара на труда
© Pixabay (архив)

Одобрени са списъците със защитените специалности от професии и специалностите от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда, за учебната 2019-2020 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Те са актуализирани и допълнени, като към утвърдените 29 защитени специалности от професии за настоящата учебна година са добавени 14 нови с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги. Такива са професии като: техник геолог, корабен техник, техник по автоматизация, сондьор, корабоводител - специалност морско корабоводене, организатор по експлоатация на жп инфраструктурата, работник в растениевъдството, строителен техник - транспортно строителство, и др.

Към списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, са добавени три нови търсени специалности – машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества. С тях броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата списъка са предложени от отрасловите министерства, от организациите на работодателите и приети от междуведомствена комисия. С добавянето им към списъците се създават условия за прецезиране на държавния план-прием и насочването му за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение на кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учащите. Те създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори. Актуализирането на списъците допринася за преодоляване дефицита от подготвени кадри по специалности от професии с важно значение за пазара на труда и за икономическия растеж на националната ни икономика.

Нова е и предложената промяна, с която е гарантирано правото на учениците да завършат обучението си при условията и по реда, по които са го започнали, ако се наложи изключване на специалност от професия от някой от актуализираните списъци.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1012 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Георги Радев

2018.12.27 | 12:11

2

Румене, абе нали щеше да ми оправиш акта от полицията? Моля ти се говори с ония в Областното и София - актът още стои. Цяла България видя как оня ненормален инвалид се блъсна у колата ми и я потроши. Заради такива изроди сега аз трябва да страдам... Виж там и оправи нещата... Ако трябва се помоли на Курнелия и Илияна!

2018.12.27 | 12:09

1

Проблема ви е че и в западна Европа се търсят такива кадри.

Добави коментар

Водещи новини