Държавният департамент приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България

  • 20 декември 2018 06:32

  • 559
  • 1
Държавният департамент приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България
© Getty Images/Guliver

Съединените щати приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. Това се посочва в изявление на държавния секретар Майк Помпео, цитирано от БНР. Заявяваме ангажимента си да работим заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16, посочва Помпео.

Ето пълния текст на съобщението:

"Съединените щати приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.

Както подчертах в разговора си с министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на 18 декември и както заместник-държавният секретар Съливан изтъкна по време на своето посещение в София през изминалия уикенд, Съединените щати заявяват ангажимента си да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

През последните 25 години Съединените щати са предоставили над 200 милиона долара под формата на помощ, свързана със сигурността на България за повишаване на професионалното ниво на нейните въоръжени сили и тяхната взаимна съвместимост в рамките на НАТО. Съединените щати са инвестирали също така и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" като част от Европейската инициатива за възпиране и планира да продължава да прави това и в бъдеще. Съединените щати ще продължат да дават приоритет на инвестициите в България за изграждане на взаимната съвместимост в НАТО.

Съединените щати очакват да приключат окончателните преговори с българското правителство".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
559 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна то4ка

2018.12.20 | 07:23

1

А Кремъл защо не приветства модернизацията на българската армия? Защо !?!

Добави коментар

Водещи новини